Victor Chirilă despre vaccinul Sinovac: Autorităţile vor ʻsă ne fericeascăʼ cu vaccinuri chinezeşti

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

„Vreau să întreb pe prim-ministrul interimar şi pe acei politicieni care vor ʻsă ne fericeascăʼ cu vaccinuri chinezeşti: Voi şi familiile voastre vă veţi vaccina cu Cronavac/Sinovac chinezesc? Pe primarul Chişinăului nu-l mai întreb, el deja a răspuns… Nu impuneţi altora ce nu vă doriţi vouă domnilor”, a scris într-un mesaj pe contul personal de Facebook, expertul de la Asociaţia pentru Politică Externă Victor Chirilă.

Mai mult decât atât, în opinia acestuia, când un prim-ministru, fie el şi interimar, îşi îndeamnă concetăţenii „să caute orice posibilitate de a se vaccina”, este clar că acest stat şi acest guvern condus de Aureliu Ciocoi recunosc că sunt incapabili să protejeze cetăţenii Republicii Moldova, „ne-au lăsat de izbelişte... Altfel spus, salvaţi-vă, dragi concetăţeni, cum puteţi...”.

Amintim că la finele săptămânii trecute, autorităţile de la Chişinău au anunţat că singurul producător de vaccin, care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) al Republicii Moldova producătorilor de vaccin, a fost Sinovac Biotech Ltd. din China.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 din R.Moldova au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin Coronavac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condiţiilor de contractare, asta deşi anterior, premierul interimar mulţumea guvernului Chinei pentru donarea unui „impunător lot de vaccinuri” care de fapt nu a ajuns în Moldova.

Precizăm că vaccinul chinezesc Sinovac (cunoscut şi sub numele de Coronavac) oferă o protecţie de doar 3% împotriva Covid-19 după prima doză. De asemenea, fracţiunea Platforma DA a solicitat audierea prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce autorităţile au anunţat că vor să cumpere 400 de mii de doze de vaccin Coronavac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China.

Pe de altă parte, coordonatoarea campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, Ninel Revenco, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Europa Liberă, că vaccinul chinezesc CoronaVac ar fi sigur şi că nu cauzează coronavirus Aceasta a menţionat că îşi bazează afirmaţiile privind siguranţa vaccinului chinezesc pe concluziile testării acestuia în ţări ca Brazilia, Turcia şi Indonezia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe