R. Moldova şi Italia vor recunoaşte reciproc actele de studii

Anatolie Topală şi Benedetto Della Vedova (gov.md)
Tatiana Chiriac
23.02.2022

Ministrul Educaţiei şi Cercetării al Republici Moldova, Anatolie Topală, şi Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională al Republicii Italiene, Benedetto Della Vedova, au semnat miercuri, 23 februarie, la Chişinău, Acordul între guvernele celor două ţări privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii.

Executivul moldovean informează că prin semnarea acestui tratat internaţional va fi facilitată procedura de recunoaştere reciprocă a actelor de studii din învăţământul superior, eliberate în Moldova şi Italia, fapt ce va asigura vizibilitatea sistemului naţional educaţional pe arena internaţională şi va înlesni accesul la studii în instituţiile de învăţământ superior din aceste ţări.

Acordul semnat va asigura recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii, obţinute în învăţământul superior, începând cu nivelul 6 al clasificării UNESCO-ISCED 2011 (Licenţă) şi continuând cu ciclul II Masterat. Documentul reglementează recunoaşterea reciprocă a perioadelor şi a actelor de studii, în scopuri unice de acces şi de continuare a studiilor în instituţiile de învăţământ superior ale celor două ţări.

Procesul de recunoaştere va fi facilitat şi prin faptul că ambele ţări sunt parte a Spaţiului European al Învăţământului superior (Procesul de la Bologna) şi sunt semnatare ale Convenţiei de la Lisabona cu privire la recunoaşterea calificărilor obţinute în învăţământul superior în statele din regiunea Europei.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării salută semnarea unor astfel de acorduri, dat fiind faptul că acestea extind semnificativ orizonturile cooperării academice şi ştiinţifice.

Recunoaşterea reciprocă a actelor de studii cu diverse state ale lumii stimulează calitatea instruirii, motivând instituţiile de învăţământ superior să participe la procesul de internaţionalizare şi ajustarea programelor de studii la standardele europene”, a menţionat ministrul Anatolie Topală, cu ocazia semnării documentului.

Guvernul de la Chişinău a ţinut să mai sublinieze că semnarea acordului este de o importantă majoră pentru cetăţenii Republicii Moldova, deoarece Republica Italiană este una dintre principalele ţări de destinaţie a diasporei moldoveneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor