R. Moldova se situează pe locul opt pe piaţa comunitară a vinurilor

Republica Moldova se plasează pe locul opt printre ţările din afara Uniunii Europene pe piaţa comunitară a vinurilor, în anii 2010-2012, potrivit Global trade atlas.
Vinuri din Republica Moldova (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
28.02.2014

Republica Moldova se plasează pe locul opt printre ţările din afara Uniunii Europene pe piaţa comunitară a vinurilor, în anii 2010-2012, potrivit Global Trade Atlas.

În top 11 ţări extracomunitare R. Moldova urmează în clasament după Noua Zeelandă, Argentina, Macedonia şi devansează ţări ca Serbia, Maroc şi Georgia. Cei mai mari exportatori de vinuri pe piaţa comunitară din afara UE sunt Australia şi Chile.

Exporturile de vinuri moldoveneşti în expresie bănească au crescut de la 19 milioane de dolari SUA în 2010, la 21 milioane de dolari în 2012, relevă statisticile mondiale privind piaţa de vinuri.

Date ale Ministerului Economiei arată că în anul 2012 Republica Moldova a exportat în statele UE, fără taxe vamale, peste 162,07 mii hectolitri de vin sau 90,04% din cota anuală de 180 de mii decalitri oferită de Uniunea Europeană. Cele mai importante destinaţii de export pentru vinificatorii moldoveni au fost Cehia, Germania, România, Lituania, Polonia şi Slovacia.

În baza Preferinţelor Comerciale Autonome, acordate de UE pentru R. Moldova, în anul 2013 au fost exportate 196,7 mii hectolitri de vinuri. Cotele au fost utilizate în proporţie de 82 la sută, se arată în raportul anual al Ministerului Economiei.

De la 1 ianuarie 2014 UE a liberalizat total importul de vinuri din Republica Moldova. Raportorul pentru comerţ cu R. Moldova, Iuliu Winkler declara după decizia Parlamentului European că “liberalizarea imediată a pieţei pentru vinurile moldoveneşti este o reacţie de răspuns la presiunile Rusiei faţă de ţările din Parteneriatul Estic, implicit la embargoul nejustificat aplicat la vinurile din Republica Moldova. Aceste schimbări aprobate de Parlamentul European vor ajuta producătorii de vin din Moldova să depăşească situaţia dificilă creată de embargoul Rusiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor