R. Moldova îşi prelungeşte contractul de aprovizionare cu gaze naturale ruseşti

Conductă de gaz lângă Kiev
Conductă de gaz lângă Kiev (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)

În ciuda relaţiilor tot mai tensionate dintre Rusia şi Republica Moldova, cele două state şi-au prelungit marţi un contract anual privind aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti.

Încheiat în 2006, contractul a expirat în 2011 dar de atunci este prelungit anual în extremis. Autorităţile Republicii Moldova s-au declarat mulţumite de faptul că au obţinut un preţ mai redus la gaze, în ciuda tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

De altfel, Chişinăul şi Kievul se află la două extreme în ceea ce priveşte preţul la gazele naturale ruseşti, un preţ care este indexat la preţul petrolului.

Astfel, în cazul Kievului preţul la gaze a crescut iniţial de la 300 la 500 de dolari, însă în urma unor discuţii recente a fost încheiat un acord în baza căruia preţul la gaze va rămâne până în luna aprilie a anului următor de 378 dolari pe mia de metri cubi. Situaţia în Republica Moldova, care consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, este mai bună, în condiţiile în care preţul stabilit este de 332 dolari pe mia de metri cubi de gaze, o scădere de la 378, cât era anul trecut.

“Am reuşit să garantăm stabilitatea livrărilor de resurse energetice şi securitatea energetică a ţării, ceea ce este deosebit de important în contextul regional actual”, a declarat ministrul moldovean al economiei Andrian Candu.

Un oficial al Gazprom a declarat că că acordul semnat marţi între Rusia şi Republica Moldova corespunde condiţiilor de piaţă. El a adăugat că sunt favorizaţi atât cetăţenii moldoveni cât şi cei din statele baltice, a căror aprovizionare tranzitează parţial teritoriul moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe