Putoare teribilă învăluie Moscova, ruşii îngrijoraţi


Un miros puternic a învăluit Moscova în cursul zilei de luni, 10 noiembrie 2014.
Un miros puternic a învăluit Moscova în cursul zilei de luni, 10 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Un miros puternic a învăluit capitala rusă în cursul zilei de luni iar cetăţenii ruşi îngrijoraţi au sufocat autorităţile locale cu plângeri, forţându-le să se grăbească să găsească sursa mirosului urât.

Rezidenţii Moscovei, un oraş cu 12 milioane de locuitori, au început să se plângă luni dimineaţa de un miros neplăcut de pucioasă, hidrogen sulfurat şi produse petroliere ce plutea în aer”, a susţinut într-o declaraţie MosEcoMonitoring, un grup de monitorizare a mediului cu sediul în Moscova.

Concentraţia de hidrogen sulfurat din aer a depăşit pentru puţin timp nivelul standard, în timp ce dioxidul de sulf s-a menţinut în limitele de siguranţă, a declarat MosEcoMonitoring.

Totuşi, autorităţile au cerut cetăţenilor Moscovei să nu intre în panică pentru că “mirosul de hidrogen sulfurat nu este periculos.”

De asemenea, departamentul de toxicologie din Moscova a dorit să reducă temerile, anunţând că “mirosul este mai mult neplăcut decât periculos. Este neplăcut dar nu are niciun sens să vă îngrijoraţi că vă veţi îmbolnăvi acum.”

Luni seara, ministerul rus pentru urgenţe a declarat că de vină sunt filtrele de aer defecte de la o rafinărie din sud-estul Moscovei, însă Gazprom Neft, braţul petrolier al companiei de gaze de stat Gazprom şi care controlează rafinăria, a negat acuzaţia.

“Rafinăria operează într-o manieră normală”, a susţinut Gazprom Neft într-o declaraţie publicată luni seara, adăugând că propriile sale laboratoare nu au înregistrat nicio o creştere a concentraţiei de hidrogen sulfurat.

Totuşi, pe Internet au circulat diverse zvonuri şi scenarii, iar unii internauţi s-au întrecut în a face glume pe seama mirosului.

“S-au deschis Porţile Iadului în Moscova?”, a scris un internaut rus cu nickname-ul Yurii Eagle pe Twitter.

“Să va aduc aminte că filmul Interstellar începe de asemenea cu miros de fum, praf şi toate acelea”, a scris un alt utilizator pe Twitter, făcând o referire la noul film SF care descrie un viitor apocaliptic pe Pământ.

În 2010, în mijlocul celui mai puternic val de căldură din istoria sa, o perdea de fum nociv a cuprins Moscova în timp ce mai multe focuri ardeau în afara capitalei ruse, cuprinzând turbăriile. Fumul a pătruns în apartamente, birouri, magazine şi chiar sub pământ, în staţiile de metrou ale Moscovei, forţând ruşii să poarte măşti de protecţie sau să fugă din calea combinaţiei de fum şi temperaturi ridicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe