Poroşenko susţine că războiul din Ucraina costă 8 milioane USD pe zi

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (Suhaimi Abdullah/Getty Images)

Războiul Ucrainei cu rebelii separatişti pro-ruşi costă Kievul între 5 şi 7 milioane de euro pe zi (5,5 până la 8 milioane USD), a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat ziarului german Die Welt.

Guvernul ucrainean se chinuie, în mijlocul unei crize economice profunde, să finanţeze lupta împotriva rebelilor din regiunile estice ale Ucrainei – o luptă care durează de 10 luni şi care a luat viaţa a peste 5.000 de oameni până acum.

“Avem nevoie de ajutor financiar pentru a depăşi aceste dificultăţi şi [...] pentru a aplica alte reforme”, a adăugat liderul ucrainean în interviul publicat joi.

Kievul a primit deja 4,6 miliarde USD din partea Fondului Monetar Internaţional, care a promis un pachet de ajutor în valoare de 17 miliarde USD pe o perioadă de doi ani. Restul acestor fonduri ar trebui să fie distribuit în acest an.

Presupunând că preţul războiului a rămas constant de la începutul acestui an, Kievul a cheltuit în 2015 între 175 şi 245 milioane de euro (între 200 şi 280 milioane de dolari) în luptele cu separatiştii pro-ruşi.

Intensitatea luptelor nu a fost constantă de la începerea conflictului în aprilie 2014, dar un cost mediu de 5 milioane de euro pe zi ar însemna că Ucraina a cheltuit până acum aproximativ 1,5 miliarde de dolari în acest război.

În plus, conflictul nu dă niciun semn că s-ar linişti. O tentativă de încetare a focului a eşuat şi noi violenţe au izbucnit luna trecută, iar Poroşenko a ordonat altor 50.000 de soldaţi să întărească rândurile armatei pe linia de front.

Între timp, Washington-ul susţine din ce în ce mai mult ideea ca SUA să furnizeze forţelor din Kiev arme militare de apărare ce vor fi folosite în lupta contra separatiştilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe