Putin spune că nu va reînnoi acordul privind cerealele până când Occidentul nu-i va îndeplini cererile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) discutând cu Vladimir Putin (Youtube - screenshot)
D.B.
05.09.2023

Liderul rus Vladimir Putin a declarat, luni, că acordul istoric care permitea Ucrainei să exporte cereale în siguranţă prin Marea Neagră, în contextul războiului, nu va fi restabilit până când Occidentul nu va îndeplini cererile Moscovei privind propriile sale exporturi agricole, informează Associated Press.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au respins cererile Kremlinului ca fiind o stratagemă pentru a-şi promova propriile interese.

Totuşi, remarcile lui Putin au spulberat speranţele că discuţiile sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea revigora un acord considerat vital pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Rusia a refuzat să prelungească acordul în iulie, reclamând că un acord paralel care promitea eliminarea obstacolelor din calea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu a fost respectat. Aceasta a declarat că restricţiile privind transportul maritim şi asigurările au împiedicat comerţul său agricol, deşi a expediat cantităţi record de grâu începând de anul trecut.

Putin a reiterat aceste plângeri luni, spunând totodată reporterilor că, dacă aceste angajamente vor fi onorate, Rusia ar putea reveni la acord "în câteva zile".

Erdogan şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că un progres ar putea apărea în curând. El a declarat că Turcia şi ONU - care au intermediat amândouă înţelegerea iniţială - au alcătuit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.

"Credem că vom ajunge la o soluţie care va răspunde aşteptărilor într-un timp scurt", a declarat Erdogan la conferinţa de presă susţinută cu Putin în staţiunea rusă Soci.

Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a atacat, spunând că "jocul lui Putin cu acordul privind cerealele este cinic".

"Doar din cauza lui Putin, cargoboturile nu au din nou liberă trecere", a declarat ea reporterilor la Berlin.

Multe lucruri depind de această negociere. Ucraina şi Rusia sunt furnizori importanţi de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui şi alte bunuri pe care se bazează naţiunile în curs de dezvoltare.

Datele de la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care a organizat transporturile în cadrul acordului, arată că 57% din grânele din Ucraina au ajuns în ţările în curs de dezvoltare, principala destinaţie fiind China.

Preţurile cerealelor au crescut vertiginos după ce Rusia s-a retras din acord, dar ulterior au scăzut, ceea ce indică faptul că, pentru moment, nu există o mare criză pe piaţă.

Însă eşecul de a revigora acordul va avea "un impact drastic" în ţări precum Somalia şi Egipt, care se bazează în mare măsură pe cerealele din Marea Neagră, potrivit lui Galip Dalay, membru asociat la think tank-ul Chatham House din Londra.

Putin caută o oarecare reducere a sancţiunilor şi, în acelaşi timp, este angajat într-un "război al naraţiunilor", a spus Dalay, deoarece liderul rus "nu vrea să apară ca personaj negativ în ochii ţărilor din partea sudică globală ca urmare a acestei insecurităţi alimentare".

Ucraina şi aliaţii săi au remarcat deseori că mişcarea Rusiei a lăsat multe naţiuni în curs de dezvoltare în dificultate, deoarece multe dintre acestea erau beneficiare ale cerealelor.

Poate într-un efort de a răspunde la această acuzaţie, Putin a declarat luni că Rusia este aproape de a finaliza un acord pentru a furniza cereale gratuite pentru şase ţări africane. Luna trecută, el a promis livrări către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Eritreea şi Republica Centrafricană.

Liderul rus a adăugat că ţara vă trimite 1 milion de tone metrice (1,1 milioane de tone) de cereale ieftine în Turcia pentru a fi procesate şi livrate ţărilor sărace.

Pe lângă retragerea din acordul privind cerealele, Rusia a atacat în mod repetat regiunea Odesa, unde se află principalul port ucrainean de la Marea Neagră. Cu câteva ore înainte de reuniunea de la Soci, forţele Kremlinului au iniţiat un al doilea baraj în două zile asupra zonei. Forţele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat 23 din cele 32 de drone care au vizat regiunile Odesa şi Dnipropetrovsk. Nu au fost precizate daunele provocate de cele care au reuşit să treacă.

Rusia ar putea spera că îşi poate folosi puterea asupra exporturilor ucrainene din Marea Neagră ca monedă de schimb pentru a reduce sancţiunile economice occidentale.

Unele companii s-au ferit să facă afaceri cu Rusia din cauza acestor sancţiuni, chiar dacă aliaţii occidentali au dat asigurări că alimentele şi îngrăşămintele sunt exceptate. Cu toate acestea, Moscova rămâne nemulţumită.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat luni Moscova să revină la acord, insistând că "nu există motive juridice şi politice pentru ca Rusia să se retragă din acord".

Discuţiile de luni au avut loc pe fondul contraofensivei recente a Ucrainei împotriva forţelor de invazie ale Kremlinului.

Se spune că Putin şi Erdogan - lideri autoritari care se află amândoi la putere de peste două decenii - au o relaţie strânsă, încurajată în urma loviturii de stat eşuate împotriva lui Erdogan în 2016, când Putin a fost primul lider important care şi-a oferit sprijinul.

Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei sale, apărând ca principal partener comercial şi centru logistic pentru comerţul de peste mări al Rusiei.

În acelaşi timp, Turcia, membră a NATO, a sprijinit şi ea Ucraina, trimiţând arme, întâlnindu-se cu Zelenski şi susţinând oferta Kievului de a adera la alianţa occidentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor