Putin şi Obama discută despre securitate şi cooperare

Presedintele american Barak Obama
Presedintele american Barak Obama (Mandel NGAN / Getty Images)

Oficialii din Rusia susţin că preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele american Barack Obama au convenit să amplifice contactele între serviciile de informaţii din Rusia si SUA în urma atentatului din timpul Maratonului din Boston.

Cei doi lideri au vorbit luni la telefon. Casa Albă a declarat că preşedintele Obama şi-a reiterat aprecierea pentru colaborarea strânsă pe care Statele Unite ale Americii au primit-o din partea Rusiei ca urmare a atacului din Boston.

Casa Albă a relatat că cei doi preşedinţi vor organiza un summit bilateral în Rusia, în septembrie.

Oficialii americani şi ruşi susţin că liderii au discutat despre cooperarea viitoare în materie de securitate, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, care va avea loc în oraşul rus Soci.

În plus, Casa Albă a declarat că cei doi preşedinţi au discutat despre situaţia din Siria, preşedintele Obama evidenţiind preocuparea sa privind armele chimice siriene.

Săptămâna trecută, Casa Albă a declarat că agenţiile americane de informaţii cred "mai mult sau mai puţin" că guvernul sirian a folosit gaz sarin la scara mică împotriva rebelilor sirieni.

Suspecţii atentatului din Boston, Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, sunt nativi ruşi care au imigrat în zona Boston. Oficialii ruşi au contactat agenţiile americane de informaţii în urmă cu doi ani, pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la familie. Dar o anchetă americană din acel moment s-a încheiat la sfârşitul primăverii anului 2011.

Cu câteva zile în urmă, autorităţile ruse au declarat că anchetatorii americani au înregistrat în secret o conversaţie telefonică din 2011, în care mama lui Tamerlan, Zubeidat Ţarnaeva, a discutat vag despre jihad cu fiul ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe