Putin sfidează comunitatea internaţională. Vizitează Crimeea la o zi după ce a fost emis un mandat de arestare împotriva sa

Vladimir Putin (The Epoch Times)
Loredana Diacu
19.03.2023

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză în Crimeea la aniversarea anexării peninsulei ucrainene, la o zi după ce Curtea Penală internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa. DW are cele mai recente informaţii.

Potrivit înregistrării video difuzate de televiziunea de stat rusă, Putin a sosit la Sevastopol, unde se află o importantă bază navală rusă.

Preşedintele rus s-a deplasat ultima dată în peninsulă în iulie 2020, când a vizitat un şantier naval din oraşul Kerci, deşi anul trecut a traversat şi podul care leagă teritoriul de Rusia continentală, în urma reparării acestuia.

La sosirea în Sevastopol, Putin a fost întâmpinat de guvernatorul instalat de Rusia, Mihail Razvojaiev, şi a fost însoţit să vadă un nou centru pentru copii şi o şcoală de artă.

"Preşedintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin ştie cum să surprindă. Într-un mod bun", a declarat Razvojaiev, adăugând că liderul Rusiei fusese iniţial aşteptat să participe prin legătură video.

Rusia a anexat Crimeea la 18 martie 2014, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională, la scurt timp după înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

Reamintim că vizita vine la o zi după ce CPI a cerut arestarea lui Putin, suspectat de deportarea ilegală a copiilor şi de transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia de când Moscova a lansat invazia ţării vecine, în februarie anul trecut.

Demersul CPI ar impune celor 123 de state membre ale curţii să îl aresteze pe Putin şi să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lviva-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleaşi acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor