Putin pregăteşte un fost bodyguard şi erou militar pentru preluarea cârmei Kremlinului

Conform unor raporte din mass media rusească şi a unor speculaţii din Moscova, se pare că preşedintele Putin îşi pregăteşte un eventual succesor la conducerea ţării: este vorba de noul guvernator al regiunii Tula, Alexei Diumin.
Guvernatorul regiunii ruseşti Tula, Alexei Diumin.
Guvernatorul regiunii ruseşti Tula, Alexei Diumin. (Captură Foto)

Vladimir Putin pregăteşte un erou militar după propria sa imagine, aparent pentru a-i lua locul la şefia ţării, conform speculaţiilor din Moscova, citate de ziarul Daily Mail.

Viceministrul rus al Apărării Alexei Diumin, în vârstă de 43 de ani, a primit săptămâna trecută postul de guvernator al regiunii Tula, în condiţiile în care detaliile anterior necunoscute privind “curajul” său au fost brusc divulgate mass mediei.

Diumin a fost bodyguard şi un aghiotant de încredere de-al lui Putin în timp ce a jucat pe post de portar în clubul de hockey pe gheaţă deţinut de şeful de la Kremlin.

Un comentator a susţinut că principala sa obligaţie a fost aceea de a “lăsa golurile să intre în poartă” într-o “manieră delicată şi politicoasă”, astfel încât Putin să poată fi văzut la televizor introducând pucul în plasă.

Dar Diumin a fost de asemenea persoana care a condus o operaţiune secretă pentru a-l aduce din Ucraina în Rusia pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, după ce în Kiev a avut loc revoluţia pro-Occident în 2014.

Tot în 2014, Diumin a comandat Forţele de Operaţiuni Speciale ale armatei ruseşti, care au jucat un rol important în anexarea Crimeei de la Ucraina, conform rapoartelor media.

Putin i-a acordat titlul onorific de Erou al Rusiei pentru curaj şi l-a promovat în funcţia de şef adjunct al infanteriei cu rangul de general.

Conform unor mărturii, Diumin a fost pentru scurt timp şi şef adjunct al serviciului militar de informaţii (GRU).

Apoi – cu doar două luni în urmă – el a primit funcţia de viceministru al Apărării, fiind plasat sub aripa protectoare a lui Serghei Şoigu, un aliat apropiat al lui Putin.

Promovarea rapidă şi neaşteptată a lui Diumin în funcţia de guvernator al regiunii Tula este văzută ca o încercare din partea lui Putin de a-i oferi acestuia experienţă politică în conducerea unei regiuni înainte de o altă promoţie de proporţii meteorice.

Nu prea se discută public despre succesiunea lui Putin, dar acesta trebuie să decidă în curând dacă va candida pentru un nou mandat de 6 ani în 2018 sau dacă îşi va plasa un om de încredere în locul său.

Putin este aşteptat să candideze,iar apoi să predea “tronul” unui succesor înainte de terminarea mandatului său.

Diumin a recunoscut că doar miercuri a fost înştiinţat în legătură cu numirea sa în poziţia de guvernator.

“Nu m-am aşteptat deloc la acest lucru. M-am dus să îl văd pe Vladimir Vladimirovici (Putin) şi atunci a fost luată această decizie. Sunt un militar şi dacă ţara îmi cere să merg înainte eu spun ‘Da’”.

Întrebat dacă este fericit în privinţa numirii sale, el a răspuns: “Da, bineînţeles. Ar fi greşit să nu fiu.”