Putin nu ştie ce să mai ceară pentru a amâna un acord de pace. Acum propune o administraţie temporară pentru Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea unor acorduri-cheie în vederea ajungerii la o soluţionare a războiului, au raportat agenţiile de presă ruseşti vineri dimineaţă, potrivit Reuters.
Comentariile lui Putin, făcute în timpul unei vizite în portul Murmansk din nordul Ucrainei, vin pe fondul încercărilor Statelor Unite de a găsi o soluţie pentru conflict prin restabilirea legăturilor cu Rusia şi angajarea atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, în discuţii separate.
Liderul de la Kremlin a fost acuzat de Ucraina şi de liderii europeni că încearcă să prelungească negocierile de încetare a focului fără nicio intenţie serioasă de a opri luptele.
Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a făcut sute de mii de morţi şi răniţi, a strămutat milioane de oameni, a redus oraşele la ruine şi a declanşat cea mai dură confruntare din ultimele decenii între Moscova şi Occident.
Sugestia lui Putin privind o administraţie temporară părea să răspundă plângerii sale de lungă durată că autorităţile ucrainene nu sunt un partener legitim de negociere, deoarece preşedintele Volodimir Zelenski a rămas la putere dincolo de sfârşitul mandatului său din mai 2024.
„În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, ale Statelor Unite, ale ţărilor europene şi ale partenerilor noştri. Acest lucru ar fi în scopul de a organiza alegeri democratice şi de a aduce la putere un guvern capabil care să se bucure de încrederea oamenilor şi apoi de a începe discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a declarat Putin, citat în discuţiile cu marinarii din port.
El a spus că eforturile lui Trump de a continua discuţiile directe cu Rusia - în contrast cu predecesorul său Joe Biden, care a evitat contactele - au arătat că noul preşedinte doreşte pacea.
„În opinia mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite doreşte sincer să pună capăt conflictului dintr-o serie de motive”, citat de agenţii.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, întrebat despre comentariile lui Putin privind administrarea temporară, a declarat că guvernarea în Ucraina a fost determinată de constituţia sa şi de poporul acestei ţări.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.
Trump a declarat că doreşte să intermedieze o încheiere rapidă a războiului, dar o serie de discuţii nu a produs încă o schimbare semnificativă a ostilităţilor.
Statele Unite au declarat marţi că au semnat acorduri separate cu Moscova şi Kiev pentru o încetare a focului în Marea Neagră, dar Rusia a declarat ulterior că acest pact va intra în vigoare numai atunci când vor fi îndeplinite condiţii suplimentare, inclusiv ridicarea sancţiunilor asupra unei bănci de stat. Moscova respinsese anterior o propunere americană pentru o încetare a focului mai largă, de 30 de zile.
Europa promite sprijin
Liderii europeni şi-au continuat propriile eforturi, angajându-se, după o reuniune care a avut loc joi la Paris, să consolideze armata de la Kiev pentru a se asigura că aceasta va fi piatra de temelie a securităţii viitoare în Ucraina.
Franţa şi Marea Britanie au încercat să extindă sprijinul pentru o „forţă de reasigurare” străină în cazul unui armistiţiu cu Rusia, deşi Moscova respinge orice prezenţă a trupelor străine în Ucraina.
Zelenski a respins orice noţiune care pune la îndoială legitimitatea sa, afirmând că legea interzice Ucrainei să organizeze alegeri sub legea marţială şi că organizarea unui scrutin în condiţii de război s-ar dovedi în orice caz imposibilă.
Zelenski l-a acuzat în mod repetat pe Putin în ultimele zile că doreşte să continue conflictul.
Administraţia Trump a propus un nou acord mai amplu cu Ucraina în domeniul mineralelor, potrivit a trei persoane familiarizate cu negocierile în curs şi unui rezumat al unui proiect de propunere obţinut de Reuters.
Trump a declarat că un acord privind mineralele va contribui la asigurarea unui acord de pace, oferind Statelor Unite un interes financiar în viitorul Ucrainei.
În comentariile sale, Putin a declarat că Rusia avansează în mod constant către atingerea obiectivelor pe care le-a stabilit în cadrul operaţiunii sale din Ucraina.
Rusia, a spus Putin, este în favoarea „soluţiilor paşnice pentru orice conflict, inclusiv pentru acesta, prin mijloace paşnice, dar nu pe cheltuiala noastră”.
„De-a lungul întregii linii de contact militar, trupele noastre deţin iniţiativa strategică. Ne îndreptăm treptat - poate nu atât de repede pe cât şi-ar dori unii - dar totuşi cu perseverenţă şi încredere spre atingerea obiectivelor stabilite la începutul acestei operaţiuni”, a spus el.
La mai bine de trei ani de la lansarea invaziei la scara largă a Ucrainei, forţele ruse deţin în prezent aproximativ 20% din ţară, Moscova declarând anexate patru regiuni. Forţele sale au recuperat, de asemenea, o mare parte din teritoriul pe care l-a pierdut iniţial în urma unei incursiuni ucrainene în august anul trecut în regiunea sa vestică Kursk.
Putin a lăudat eforturile de căutare a unei soluţii din partea grupării BRICS, pe care o promovează ca o alternativă la alianţele tradiţionale - menţionând China şi India.
El a declarat că Rusia este pregătită să coopereze cu multe ţări, inclusiv Coreea de Nord, pentru a contribui la încheierea războiului.
Surse occidentale şi ucrainene afirmă că peste 11.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pentru a sprijini forţele ruse în regiunea Kursk, deşi Moscova nu a confirmat acest lucru.
Putin a declarat că Rusia este, de asemenea, pregătită să colaboreze cu Europa, dar a adăugat că Europa „se comportă în mod inconsecvent”.
Ţările europene, a spus el, încearcă „să ne ducă de nas, dar este în regulă, ne-am obişnuit cu asta. Sper că nu vom face nicio greşeală bazată pe încrederea excesivă în aşa-numiţii noştri parteneri”.