Putin interzice prin lege plăţile cu criptomonede sau NFT-uri

(Getty Images)

Ruşii nu vor mai putea cumpăra nimic în ţară cu monede digitale după ce, săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice toate plăţile digitale în ţară, o măsură de mare anvergură care anunţă o schimbare în modul în care se efectuează plăţile bazate pe criptomonede şi blockchain, informează The Street.

Măsura interzice titlurile digitale şi token-urile de utilitate care servesc drept metodă de plată. Proiectul de lege interzice, de asemenea, "utilizarea activelor digitale, cum ar fi criptomonedele şi NFT, pentru a plăti bunuri şi servicii".

"Este interzis să se transfere sau să se accepte active financiare digitale ca o contraprestaţie pentru bunuri transferate, lucrări efectuate, servicii prestate, precum şi în orice alt mod care permite asumarea plăţii pentru bunuri (lucrări, servicii) prin intermediul unui activ financiar digital, cu excepţia cazului în care se prevede altfel în legile federale", se arată în lege.

Deşi utilizatorii pot în continuare să cumpere cripto în Rusia, schimbarea înseamnă acum că nu pot folosi monedele digitale pentru a plăti servicii sau produse.

Schimbarea juridică extinde o lege din 2020 privind activele digitale din Rusia, care interzicea utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată.

În ianuarie, Putin s-a lăudat cu "avantajele competitive" ale Rusiei în industria cripto, referindu-se la surplusul de energie al ţării şi la "personalul bine pregătit" care efectuează mineritul Bitcoin. O lună mai târziu, Ministerul de Finanţe a dezvăluit un proiect de lege parlamentar care prevede un cadru pentru reglementarea criptomonedelor. Cu toate acestea, în pofida poziţiei pro-cripto a guvernului, Banca Rusiei a menţinut o atitudine sfidătoare împotriva criptomonedelor, cerând cu insistenţă interzicerea totală a acestora.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a declanşat un exod al companiilor criptografice din federaţia afectată de sancţiuni. Unele dintre cele mai mari burse cripto din lume, inclusiv Binance şi Coinbase, au restricţionat clienţii ruşi de la utilizarea serviciilor lor pentru a se conforma noilor reguli americane şi europene.

Războiul din Ucraina a aprins, de asemenea, îngrijorarea externă cu privire la modul în care Rusia ar putea folosi criptomoneda ca instrument pentru a se sustrage sancţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie