Putin: Ar fi "criminal" să stăm să privim "fără coloană vertebrală" cum Ucraina devine membru NATO

La o zi după summitul Biden-Putin, ostilităţile par să se deruleze în continuare
Vladimir Putin (Credit: AFP/Getty Images)
A.P.
08.12.2021

A doua zi după summitul virtual Biden-Putin – care a durat două ore şi pe care Kremlinul l-a descris drept „constructiv”, în ciuda avertismentelor severe asupra Ucrainei făcute de Joe Biden, Putin a făcut, miercuri, noi remarci subliniind temerile legitime ale ţării sale cu privire la o expansiune militară a NATO aproape de graniţele Rusiei.

Solicitând o relaxare imediată a tensiunilor aflate pe agenda discuţiilor avute cu Biden în timpul videoconferinţei de marţi, Putin a afirmat că ar fi „criminal” să stai pe loc şi să priveşti cum Ucraina aderă la NATO.

Potrivit unei traduceri a cuvintelor sale din mass-media de stat rusă, Putin a spus că ar fi „o inacţiune criminală din partea noastră să urmărim fără coloană vertebrală tot ce se întâmplă” - făcând referire la perspectiva aderării Kievului la NATO şi la posibilitatea stabilirii unor baze militare occidentale acolo.

Putin s-a întâlnit miercuri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis în staţiunea Soci.

El a adresat Washington-ului mesajul respectiv în timp ce stătea alături de premierul grec. Putin a afirmat că „Rusia conduce o politică externă iubitoare de pace, dar avem dreptul să ne asigurăm securitatea”.

Conferinţa de presă pe care a avut-o cu premierul grec a fost, de asemenea, prima ocazie când Putin a comentat discuţiile din ziua anterioară:

"Discuţiile au fost foarte deschise, de fond şi constructive. Sper ca partea americană să vadă rezultatele la fel. Avem posibilitatea de a continua dialogul, acesta este cel mai important lucru".

Putin a cerut în ultima vreme puterilor occidentale să ofere „garanţii legale” că NATO va înceta extinderea către graniţele Rusiei. Putin a abordat acest subiect cu Biden marţi. O declaraţie a Kremlinului a menţionat ulterior că Biden a fost de acord să poarte discuţii la nivel inferior cu guvernul rus cu privire la aceste „linii roşii” şi preocupări presante.

Putin afirmase, adresând-se omologului său american: „Voi, americanii, sunteţi îngrijoraţi de batalioanele noastre de pe teritoriul Rusiei la mii de kilometri de SUA, în timp ce noi avem îngrijorări reale cu privire la securitatea noastră, a Rusiei”, potrivit Bloomberg.

Luna trecută, Putin a spus la o conferinţă de politică externă a Rusiei: „Ne exprimăm în mod constant îngrijorarea cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roşii, dar înţelegem că partenerii noştri – cum să o spun fără să apăs... au o atitudine foarte superficială faţă de toate avertismentele şi îngrijorările presante pe care le avem”.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt la un punct scăzut - în esenţă nici măcar nu mai au loc în mod sistematic - după ce Rusia şi-a închis misiunea diplomatică la NATO, în urma măsurilor Bruxelles-ul care a acuzat Rusia că a organizat acolo un „cuib de spioni” şi nu o misiune diplomatică legitimă.

Casa Albă a transmis că Biden va informa în această săptămână aliaţii europeni şi NATO ai Americii despre ceea ce s-a spus şi s-a convenit în cadrul summitului virtual cu Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor