Putin în India. Cele două ţări strâng cooperarea militară. India va produce 600.000 de automate Kalaşnikov

Vladimir Putin şi Narendra Modi
Vladimir Putin şi Narendra Modi (Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images)

După ce, luni, Vladimir Putin a făcut cea de-a doua vizită externă din cursul anului 2021 în India, cele două ţări au semnat o serie de acorduri comerciale în domeniul achiziţiilor militare, inclusiv un contract prin care India se angajează să producă peste 600.000 de puşti de asalt Kalaşnikov.

Putin a vizitat India împreună cu miniştrii Apărării şi de Externe, consolidând legăturile tradiţionale care datează de pe vremea URSS - cu un pact de cooperare militară până în 2031 şi un angajament de a creşte comerţul anual la 30 de miliarde de dolari până în 2025.

Vizita va tensiona relaţiile Indiei cu SUA - tensionate după ce oficiali americani au refuzat să vândă Indiei sisteme Patriot şi au avertizat că nu privesc favorabil achiziţionarea sistemelor de rachete ruseşti S-400.

O declaraţie comună publicată după discuţiile oficiale menţioneză că Rusia şi India „şi-au reiterat intenţia de a consolida cooperarea în domeniul apărării, inclusiv în dezvoltarea comună a producţiei de echipamente militare”. Rusia a anunţat că este interesată să continue să furnizeze sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-400.

Un oficial indian a subliniat că livrările sistemelor S-400 care au început luna aceasta "vor continua să aibă loc".

Acordul cu Moscova expune India riscului de a fi sancţionată de SUA în temeiul unei legi americane din 2017, menită să descurajeze partenerii SUA de a achiziţiona echipamente militare ruseşti.

China şi situaţia din Afganistan au fost şi ele discutate în cadrul vizitei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe