Carnea de vită, un nou „opiu” pentru poporul rus?

Preşedintele rus Vladimir Putin are un nou plan ambiţios: să reducă cheltuielile pentru importul de carne de vită, care în Rusia se ridică la 3 miliarde de dolari pe an, şi să readucă producţia acestui fel de carne la nivelul de dinaintea Revoluţiei din 1917.
Vaci la păscut. (Oana Moisescu/ Epoch Times)
Epoch Times România
25.06.2012

Preşedintele rus Vladimir Putin are un nou plan ambiţios: să reducă cheltuielile pentru importul de carne de vită, care în Rusia se ridică la 3 miliarde de dolari pe an, şi să readucă producţia acestui fel de carne la nivelul de dinaintea Revoluţiei din 1917. Cu toate acestea, el va trebui să se bazeze pe un salvator mai puţin obişnuit: pe Anthony Stidhema din Oklahoma, crescător de bovine din a treia generaţie. Stidhema şi alţi câţiva specialişti străini au început deja să-i înveţe pe angajaţii celei mai mari ferme de vite din Rusia, scrie revista americană Business Week.

În Rusia creşte cererea la carne de vită. În această situaţie, Moscova a tăiat cotele la import, pentru a stimula renaşterea zootehniei, puternic afectată în timpul regimului Stalin. Putin 'investeşte bani în tânăra producţie de carne de vită, permiţând aducerea de specialişti şi de bovine de peste hotare.

'Nici în SUA, nici în Australia, nicăieri în lume nu vor fi nişte vaci atât de bune ca aici', promite Anthony Stidhema. Angajatorul său - firma rusă APH Miratorg, cel mai mare din Rusia importator de carne - a primit în ultimii zece ani de la statul rus mijloace şi subvenţii pentru investiţii, precum şi un regim fiscal preferenţial pentru demararea unui proiect în regiunea Briansk, proiect cu un buget total de 800 de milioane de dolari. În 2010, APH Miratorg s-a clasat pe primul loc în Rusia în ceea ce priveşte producţia de carne de porc şi a început să se ocupe şi de creşterea de păsări.

Miratorg are planuri uriaşe, precum Texasul, subliniază Business Week. În regiunea Briansk compania deţine deja 16 ferme, unde creşte bovine mari, fiind planificată înfiinţarea altor 17 în aceeaşi regiune şi a altor 3 în regiunea Kaliningrad. Bovinele de rasă mare pentru carne reprezintă în Rusia doar 1 la sută din efectivele totale şi din acest motiv APH Miratorg importă vaci.

Deocamdată nu se ştie dacă proiectul va fi unul de succes. Producţia de carne de vită este cea mai costisitoare ramură din industria cărnii, în condiţiile în care un ciclu durează tocmai 16 luni, explică directorul Miratorg, Vadim Kotenko. Deja cinci bănci au refuzat să finanţeze noul proiect, considerându-l prea riscant.

De asemenea, băncile sunt îngrijorate că în SUA şi în alte ţări dezvoltate popularitatea cărnii de vită se reduce. În Rusia însă, potrivit revistei americane, există potenţial de creştere: ruşii consumă anual doar 17 kg de carne de vită pe cap de locuitor, de două ori mai puţin decât americanii.

Renaşterea producţiei de carne de vită ar putea dura, este de părere analistul Albert Vernooij dela Rabobank Group. 'Este evidentă concurenţa pentru terenuri, iar hrana pentru bovine costă mult', atenţionează analistul. Şi totuşi Kotenko este convins: 'Rusia are toate posibilităţile pentru ca peste vreo 10-15 ani să devină un mare exportator de carne de vită'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor