"Puternica" armată nord-coreeană, divizată de controverse asupra liderului Kim Jong-un

Disensiunile dintre militarii nord-coreeni legate de dorinţa de a avea un lider care să nu fie atât de tânăr şi să aibă mai multă experienţă - Kim Jong-un nu are decât 30 de ani - ar putea fi unul dintre factorii care au provocat noul val de ameninţări care, de mai multe săptămâni, ţin în şah întreaga comunitate internaţională.
(Chung Sung-Jun / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2013

Disensiunile dintre militarii nord-coreeni legate de dorinţa de a avea un lider care să nu fie atât de tânăr şi să aibă mai multă experienţă - Kim Jong-un nu are decât 30 de ani - ar putea fi unul dintre factorii care au provocat noul val de ameninţări care, de mai multe săptămâni, ţin în şah întreaga comunitate internaţională, relevă joi ziarul El Mundo.

S-a întâmplat la sfârşitul anului 2011. Un ofiţer superior al forţelor armate nord-coreene a intrat într-o dispută cu un coleg de acelaşi rang pe care l-a ucis.

Motivul acelei dispute - fuseseră puse sub semnul întrebării leadership-ul şi capacitatea de a conduce a lui Kim Jong-un.

După ce a fost arestat, alături de alţi colegi care manifestaseră aceleaşi îndoieli, ofiţerul a fost nevoit să fugă din ţară pentru a nu-şi sfârşi zilele în puşcărie.

Potrivit ziarului britanic Daily Telegraph, disputa a avut loc cu puţin înainte ca Kim Jong-un să-i succeadă tatălui său în funcţia de 'comandant suprem' al armatei.

'A fost cu puţin înainte de a veni la putere, dar toată lumea ştia de mult timp că el va deveni lider. Multe persoane erau împotriva lui, însă toţi cei care s-au arătat contra au fost arestaţi imediat după venirea sa la putere', a mărturisit fostul locotenent Kim.

În nord, mai mulţi nemulţumiţi

În opinia sa, acest grup critic faţă de Kim Jong-un conta pe sprijinul lui Kim Jong-Il, fostul preşedinte al ţării. Cu cât se merge mai mult spre nordul ţării, cu atât se aud mai multe voci ale discordiei şi păreri împărţite despre cine ar fi fost un lider mai bun', este de părere Joseph Bermúdez, expert pe probleme legate de armata nord-coreeană şi analist la DigitalGlobe.

Locotenentul Kim, care nu a vrut să-şi dezvăluie adevărata identitate, a precizat că provine din regiunea Uiju, din apropiere de oraşul de frontieră cu China, Dandong. Ultimii doi ani i-a petrecut ascuns în China.

Iese rareori din casă şi aşteaptă un prilej să ajungă în Coreea de Sud. 'Nu am mâncat niciodată orez, am plâns prima dată când am gustat aici în China', povesteşte el. Dacă este prins va fi trimis înapoi în ţară şi condamnat la moarte.

După doi ani petrecuţi în afara Coreei de Nord, Kim a mărturisit că nu are 'nicio idee' ce se află în spatele ameninţărilor din ultimele săptămâni.

'Nu ştiu de ce fac ceea ce fac acum. Situaţia este foarte gravă, oamenii mor de foame. Sunt şi unii oameni bogaţi, politicieni cu foarte mulţi bani, dar cei mulţi nu au nimic. Tatăl şi mama mea au murit de foame, iar fratele mai mare a murit de boală', a povestit el.

Întrebat dacă armata Coreei de Nord este în continuare puternică, el a răspuns fără să clipească, 'da, foarte puternică'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor