Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Hamas nu poate fi eliminat, va rămâne în Gaza dacă nu există alternativă

Contraamiralul israelian Daniel Hagari (Screenshot)
Redacţia
20.06.2024

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a catalogat miercuri obiectivul de război al Israelului de a eradica grupul terorist Hamas ca fiind de neatins în prezent, părând să sublinieze şi mai mult tensiunile dintre premierul Benjamin Netanyahu şi responsabilii de rang înalt ai apărării cu privire la modul în care acesta a gestionat războiul din Gaza, relatează Times of Israel.

"Această afacere de a distruge Hamas, de a face să dispară Hamas - este pur şi simplu aruncată precum nisipul în ochii publicului. Hamas este o idee, Hamas este un partid. Este înrădăcinat în inimile oamenilor - oricine crede că putem elimina Hamas se înşeală", a declarat Hagari într-un interviu pentru Channel 13 news.

Hagari a avertizat, de asemenea, că "dacă guvernul nu găseşte o alternativă - [Hamas] va rămâne" în Fâşia Gaza.

În replică, biroul lui Netanyahu a afirmat într-o declaraţie că biroul de securitate "a definit distrugerea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas ca fiind unul dintre obiectivele de război".

"Forţele de Apărare ale Israelului sunt, desigur, angajate în acest sens", a continuat declaraţia.

Serviciul purtătorului de cuvânt al IDF a emis ulterior o declaraţie în care afirmă că armata s-a angajat să îndeplinească obiectivele de război declarate de guvern, inclusiv distrugerea capacităţilor de guvernare şi militare ale Hamas, adăugând că Hagari a vorbit în interviu despre "eradicarea Hamas ca ideologie şi concept".

"Orice afirmaţie contrară înseamnă scoaterea remarcilor din context", a adăugat acesta.

Comentariile lui Hagari de miercuri au reluat remarcile pe care le-a făcut luna trecută, când a fost întrebat dacă revenirea armatei în zonele anterior curăţate de Hamas a fost rezultatul faptului că guvernul nu a luat o decizie cu privire la cine va conduce Gaza în locul grupului terorist.

"Nu există nicio îndoială că o alternativă guvernamentală la Hamas va crea presiune asupra Hamas, dar aceasta este o întrebare pentru eşalonul politic", a declarat el atunci.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, l-a îndemnat pe Netanyahu să avanseze planurile pentru guvernarea postbelică a Gaza, avertizând în luna mai că un eşec în găsirea unui înlocuitor pentru Hamas va submina realizările militare ale Israelului, deoarece grupul terorist s-ar putea regrupa şi ar putea reafirma controlul enclavei. În plus, Gallant i-a cerut lui Netanyahu să excludă guvernarea militară şi civilă israeliană în Gaza după războiul declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie, aşa cum susţin unii membri de extremă dreapta din coaliţia lui Netanyahu.

Rapoartele televizate au arătat că şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, şi şeful Shin Bet, Ronen Bar, au avut recent o dispută şi cu Netanyahu în privinţa planificării strategice, în timp ce liderul Unităţii Naţionale, Benny Gantz, a demisionat săptămâna trecută din guvernul de urgenţă pentru război după ce premierul a refuzat să prezinte un plan postbelic în termenul stabilit de acesta.

Au existat şi alte semne recente de fricţiune între armată şi Netanyahu, inclusiv în legătură cu "pauzele tactice" în luptele de-a lungul unui drum din sudul Fâşiei Gaza, pe care Netanyahu le-a criticat, în timp ce IDF a declarat că mişcarea a fost în conformitate cu instrucţiunile sale de a creşte cantitatea de ajutor care intră în Fâşie.

"Pentru a atinge obiectivul de a distruge capacităţile Hamas, a trebuit să iau decizii care nu au fost întotdeauna acceptate de conducerea militară", a afirmat Netanyahu în timpul şedinţei de cabinet de duminică.

De asemenea, el a făcut o remarcă înţepătoare la adresa IDF, spunând că "avem un stat cu o armată, nu o armată cu un stat".

Fiul cel mare al lui Netanyahu, Yair, în ultimele zile a atacat, de asemenea, din ce în ce mai mult liderii armatei, acuzându-i pentru masacrele din 7 octombrie, pentru care, spre deosebire de restul şefilor apărării din acea zi, premierul a refuzat în mod repetat să îşi asume responsabilitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor