Purtător de cuvânt CE: Raportul MCV va fi prezentat până la sfârşitul anului
Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat că raportul MCV urmează să fie publicat până la sfârşitul acestui an, după ce ministrul MAEur, Leonard Orban, declarase luni că va fi publicat în ianuarie.
”Rămânem la ceea ce s-a spus în vară, că intenţionăm să prezentăm raportul înainte de sfârşitul acestui an. Nu am o dată precisă, în noiembrie sau decembrie. Asta rămâne poziţia noastră asupra raportului”, a spus Olivier Bailly, răspunzând unei întrebări, la briefingul de presă al CE.
Comisia Europeană a anunţat în iulie, că un nou raport MCV va fi publicat până la sfârşitul acestui an.
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat luni, că, din ultimele informaţii, raportul MCV ar putea fi publicat în ianuarie 2013.
”E prematur să discutăm despre acest raport, din ultimile informaţii pe care le avem, raportul nu va veni decât undeva în luna ianuarie. Până în luna ianuarie se pot întâmpla multe lucruri”, a precizat Leonard Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.
Olanda aşteaptă acest raport pentru a lua o decizie privind aderarea la Schengen. Ceea ce înseamnă că, dacă raportul apare în ianuarie, la Consiliul JAI din decembrie, nu se va putea lua o decizie sau stabili un calendar pentru aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.
Ministrul de interne, Mircea Duşa, a declarat, la 25 octombrie, că el şi omologul bulgar au insistat la Consiliul JAI de joi ca în decembrie să se ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, propunere susţintă de preşedinţia cipriotă şi de comisarul Cecilia Malmstrom.
”Apreciez intervenţia preşedinţiei cipriote care susţine cu tărie că urgent trebuie luată o decizie în acest sens. De altfel, în intervenţia sa, şi comisarul european pentru afaceri interne (n.r. - Cecilia Malstrom) a precizat acelaşi lucru: Comisia şi-a făcut treaba, cele două ţări şi-au făcut treaba şi trebuie ca foarte urgent să fie luată o decizie”, a precizat Duşa.
”În intervenţiile noastre, şi eu, şi colegul bulgar am precizat foarte clar că sunt îndeplinite toate condiţiile tehnice în vederea luării deciziei finale şi că niciun alt motiv subiectiv sau altă condiţie subiectivă nu există. Am insistat ca urgent, la Consiliul JAI din decembrie, să se ia o decizie privind intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen. Dacă nu este posibil în decembrie (luarea unei decizii), să se stabilească data exactă când se ia această decizie”, a subliniat ministrul de interne, adăugând că acest punct de vedere a fost susţinut şi de preşedinţia cipriotă a UE şi de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Întrebat de ţările care se opun aderării celor două ţări, Mircea Duşa a precizat că nu au existat alte intervenţii pe acest subiect.
Totodată, oficialul român a reamintit că aderarea la Schengen nu poate fi condiţionată de MCV.
”Eu îmi exprim speranţa că se va lua urgent o decizie. Aceasta nu poate fi legată de MCV. Şi nici nu pot exista alte condiţii care n-au nicio legătură cu condiţiile tehnice pe care cele 2 state le-au îndeplinit şi decizia trebuie luată. Nu putem folosi alte reguli decât cele cu care funcţionează în momentul de faţă Schengen”, a mai spus Mircea Duşa.
La Consiliul JAI de săptămâna trecută s-a analizat stadiul aderării României şi Bulgariei la Schengen, luarea unei decizii fiind amânată pentru 2013 din cauza evoluţiilor recente de la Bucureşti care nu permit un consens pe Schengen, au precizat surse europene.
Consensul nu este posibil deoarece mai multe ţări, printre care Germania, Franţa, Olanda şi Belgia, se opun aderării celor două state, deşi acestea au îndeplinit criteriile tehnice.
Evenimentele din această vară din România sunt încă proaspete în memoria europenilor şi unele ţări privesc cu neîncredere promisiunile autorităţilor de la Bucureşti privind respectarea statului de drept.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, şi-a exprimat speranţa, într-o declaraţie pentru NewsIn, că se va putea lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la reuniunea JAI din decembrie.
”În ceea ce priveşte informaţia că decizia va fi amânată până în februarie 2013, Preşedinţia cipriotă nu este la curent şi nu împărtăşeşte acest plan. Trebuie reţinut că această chestiune va fi pe agenda Consiliului JAI din decembrie”, a subliniat Nikos Christodoulides.
Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen care ar fi trebuit să aibă loc la Consiliul JAI din octombrie au fost amânate pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, potrivit European Voice.
Conform European Voice, amânările repetate privind luarea unei decizii au legătură cu dorinţa miniştrilor de interne din UE de a vedea mai întâi raportul MCV pentru România.
În Olanda au încă loc negocieri pentru formarea unui executiv după alegerile din septembrie, iar guvernul interimar nu vrea să se implice într-o decizie privind România şi Bulgaria. Mai multe guverne europene împărtăşesc îndoielile Olandei referitoare la statul de drept din România.
În martie, la Consiliul European s-a decis ca la Consiliul JAI din septembrie să se ia o decizie. Însă Consiliul JAI a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Surse europene precizau atunci că Germania şi Belgia s-au alăturat poziţiei Olandei.