Punerea în aplicare a obiectivelor Parteneriatului Estic ar trebui puternic accelerată
Summitul Parteneriatului Estic care începe joi, la Varşovia, este o data importantă pentru relaţiile UE cu vecinii săi estici, este de părere premierul RMoldova, Vlad Filat, semnatarul articolului publicat de EUObserver în ediţia de joi.
''În pofida succeselor sale, Parteneriatul Estic nu este lipsit de criticii săi, nu în ultimul rând pentru că nu oferă o perspectivă de aderare la UE. Dar ceea ce cred eu este că dacă nu vedem lumina de la capătul tunelului, trebuie să mergem mai repede. Cu cât mergem mai repede, cu atât o vom vedea mai repede. Parteneriatul Estic este atât o busolă cât şi o hartă care ne va aduce mai aproape de integrarea în UE. Aceasta este ceea ce ghidează abordarea RMoldova privind Parteneriatul Estic iar efectele sunt clar vizibile'', consideră şeful executivului moldovean.
Amintind că în iunie 2010, RMoldova a demarat un dialog privind un regim fără vize, iar ulterior a primit un plan de acţiune cu măsuri care vor permite cetăţenilor moldoveni să călătorească în UE fără vize pentru vizitele de scurtă durată, Filat este de părere că Europa nu va fi unită dacă cetăţenii săi nu sunt uniţi.
''Aceasta este în continuare o muncă neterminată. Actualul regim de vize din UE este un obstacol imens pentru contactele interumane, de afaceri, comerţ şi în cele din urmă pentru dezvoltarea economică şi socială nu numai a vecinilor UE, dar şi a UE ca un întreg'', subliniază şeful guvernului moldovean.
Au existat numeroase preocupări în UE cu privire la eşecul multiculturalismului şi provocările migraţiei. În acest context, RMoldova nu este o provocare pentru UE, ci un partener în gestionarea migraţiei, susţine Filat.
''Abordarea noastră privind dialogul legat de vize nu constă în a cere răspicat concesii din partea UE, ci în a colabora cu UE pentru a aborda preocupările comune'', ţine să sublinieze Filat.
Din acest motiv, consideră premierul moldovean, RMoldova şi UE conlucrează pentru a pune în aplicare instrumente mai bune ce vor permite abordarea aspectelor migraţiei. RMoldova este în proces de creare a unui sistem integrat de gestionare a frontierelor, reformând Ministerul de Interne şi modelând practicile de control al frontierelor şi standardele după cele ale UE.
RMoldova a făcut progrese substanţiale şi în direcţia lansării discuţiilor privind o Zonă aprofundată şi Cuprinzătoare de Liber Schimb (DCFTA). Pentru a înregistra progrese, ţara are nevoie de mai mult comerţ, nu doar de ajutor. Comerţul mai liber creează locuri de muncă, stimulează prosperitatea şi face modernizarea durabilă şi de aceea oferta DCFTA cu UE este atât de importantă pentru Parteneriatul Estic.
Având 50% din balanţa sa comercială externă, UE este deja cel mai mare partener comercial al RMoldova, făcând din aceasta o ''parte mică dar inseparabilă a economiei europene'', potrivit lui Filat. Ţara are însă nevoie de comerţ mai liber pentru a-şi creşte major cifra de afaceri comerciale, insistă premierul, iar speranţa autorităţilor moldovene este de a începe negocierile cu UE privind DCFTA cât mai curând posibil.
Un alt proiect, mai mic ca anvergură, dar de importanţă majoră în opinia lui Filat este crearea unei Zone Comune de Aviaţie între UE şi RMoldova.
''Am început discuţiile asupra unei astfel de zone în iulie 2011 şi sperăm să le finalizăm curând'', a amintit premierul moldovean. Acest lucru va permite creşterea standardelor de siguranţă ale RMoldova şi intensificarea zborurilor dintre UE şi RMoldova, reducând costurile, în beneficiul cetăţenilor.
Este important să se proiecteze şi o viziune pentru viitorul Parteneriatului Estic. ''Cred că succesul viitor al Parteneriatului Estic va depinde de mai mulţi factori. Printre aceştia se numără un angajament continuu la nivel înalt din partea UE şi a statelor vecine, precum şi diferenţierea între parteneri'', susţine Filat.
Viteza este, de asemenea, de o importanţă extremă. RMoldova nu are la dispoziţie un alt deceniu pentru a se moderniza. Dispune de numai câţiva ani pentru a opera o ruptură radicală şi ireversibilă cu trecutul.
''De aceea ne grăbim să ne mişcăm cât mai rapid posibil în relaţiile cu UE şi nu ne putem permite să discutăm problemele ani de zile fără o avansare rapidă. Acesta este motivul pentru care punerea în aplicare a obiectivelor declarate ale Parteneriatului Estic ar trebui să fie puternic accelerată, în special privind comerţul mai liber şi circulaţia mai liberă a cetăţenilor.
Este totodată timpul să se gândească modalităţi de dezvoltare în continuare a parteneriatului. Până acum, acesta are două foruri la nivel înalt: summiturile şi reuniunile miniştrilor de externe.
''Astfel de întâlniri sunt bune, dar ar trebui să fie doar vârful piramidei. Sub ele trebuie să dezvoltăm o reţea mult mai densă de contacte între oficiali, afaceri şi societăţi'', propune Filat.
''Cred că este important pentru UE şi vecinii săi să lanseze periodic reuniuni ministeriale sectoriale, - în care miniştrii de interne, ai energiei sau economiei din cadrul Parteneriatului Estic să se alăture colegilor lor din UE, pentru a avea discuţii substanţiale. Un astfel de dialog sporit va permite realizarea potenţialului Parteneriatului Estic într-un mod care va contribui la întărirea prosperităţii, securităţii şi puterii Europei într-o lume tot mai multipolară'', conchide Filat.