PSD şi CCR au salvat Institutul Revoluţiei condus de Iliescu, fost preşedinte judecat pentru crime împotriva umanităţii

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a admis, miercuri obiecţia de neconstituţionalitate depusă de PSD contra proiectului de lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de nimeni altul decât Ion Iliescu, fost preşedinte judecat pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Revoluţiei.

"În şedinţa din 24 martie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor. Decizia este definitivă şi general obligatorie", se precizează într-un comunicat al Curţii.

Reamintim că Senatul a dat undă verde, pe 1 februarie, desfiinţării Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, decizie luată cu 80 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă".

Potrivit liberalilor, doi indivizi judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei - Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu - "au primit ani întregi bani mulţi de la bugetul de stat ca şefi ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, ca să ţină umbră deasă pe evenimentele din 1989".

Demersul vine după ce Guvernul a adoptat, în decembrie 2019, o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, după care a urmat un ping-pong legislativ - în care au fost implicaţi Parlamentul, Palatul Cotroceni şi Curtea Constituţională - ce s-a finalizat cu decizia luată, în mod definitiv, de Senat.

Şeful statului a subliniat că institutul "şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa".

"Institutul a avut ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor - în plan politic, economic şi social - ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale", se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne