PSD şi AUR, pe cai mari în sondaje. Deputat USR: PNL îşi târâie picioarele pe toate reformele şi se ascunde după UDMR

Tudor Benga (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.07.2021

Deputatul Tudor Benga a explicat, într-un interviu acordat Epoch Times, că cele mai recente sondaje de opinie - în care PSD este plasat la o diferenţă de peste 10 procente de PNL, în timp ce AUR a ajuns să fie pe acelaşi palier cu USR-PLUS - reflectă incapacitatea coaliţiei de guvernare de a face paşi decisivi în direcţia livrării marilor reforme promise în campania electorală.

În opinia liderului USR-PLUS, românii sunt nemulţumiţi pentru că au aşteptări mari de la noua putere. Iar când văd că lucrurile scârţie atât de tare, apare dezamăgirea, dezamăgire care se reflectă acum cât se poate de clar în sondaje.

Potrivit deputatului, PNL "îşi târâie picioarele" pe toate reformele principale şi se preface că vrea schimbarea, în timp ce se ascunde în spatele UDMR, USR-PLUS nu a avut capacitatea să negocieze aşa cum ar fi trebuit în cadrul coaliţiei, iar UDMR-ul... măcar are onestitatea să spună franc că nu susţine unele reforme importante, cum e cea privind alegerea primarilor în două tururi.

Dacă însă lucrurile nu se schimbă nici după ce trec alegerile interne din PNL şi USR-PLUS, Tudor Benga susţine că situaţia riscă să devină explozivă pentru coaliţia de guvernare.

Redăm mai jos interviul:

Reporter: În ce cheie priviţi cele mai recente sondaje?

Tudor Benga: A existat o aşteptare foarte mare privind o reformă profundă şi autentică. Şi asta în particular a fost promisiunea USR-PLUS şi agenda noastră şi faptul că lucrurile acestea nu par să se materializeze, mai ales la nivel legislativ, a creat o mare nemulţumire. Eu în cheia asta citesc scăderea din sondaje.

Reporter: Cine credeţi că este vinovat pentru această situaţie? Sunt voci care arată cu degetul spre partenerii voştri de coaliţie, PNL şi UDMR.

Tudor Benga: Nu e vorba neapărat că această situaţie se datorează celorlalţi parteneri, pentru că, na, coaliţia e coaliţie, dansul e dans. E cât se poate de clar că PNL îşi târâie picioarele pe toate reformele principale. Despre asta nu e vreo discuţie. Adică PNL se face că susţine alegerile pentru primari în două tururi, dar când îi apare la vot la comisie votează împotrivă. PNL ştim de multă vreme că se preface. Problema este alta, că noi n-am reuşit să-i punem în faţa unor lucruri, iar opinia mea este că negocierea de coaliţie merge până la un punct. De la un punct încolo nu merge să sacrifici nişte principii şi nişte promisiuni fundamentale de dragul înţelegerii în coaliţie.

Să nu mă înţelegeţi greşit, asta nu înseamnă că USR ar fi trebuit să facă un pas radical în primavara asta, că nu se punea problema, dar cred că modul în care s-au tranşat nişte dezbateri interne în coaliţie nu a fost cel mai eficient din perspectiva promisiunilor pe care noi le-am făcut. Şi uitaţi, inclusiv chestiunea asta cu Avocatul Poporului, acolo noi ne-am aruncat cu capul în gard, inclusiv noi. Şi mai sunt exemple.

Reporter: Deci dvs. spuneţi că USR-PLUS ar fi putut negocia mai bine cu partenerii în cadrul coaliţiei.

Tudor Benga: Problema e următoarea şi asta e o discuţie pe care eu am mai tot purtat-o cu colegii şi o tot purtăm la un anume nivel de nişte ani de zile. Promisiunea fundamentală a USR-PLUS a fost că schimbă tot modul de a juca jocul. Ea are mai departe nişte implicaţii de politici publice cât se poate de clare, fie că e reformă administrativă, fie că e reformă în justiţie. Problema e în felul următor. Că dacă tu, după genul ăsta de promisiuni şi de abordare, vii şi zici: păi stai puţin, că acum suntem la guvernare şi trebuie să facem compromisuri în coaliţie. Ok, oamenii înţeleg până la un punct. Dar de la un punct încolo nu o să mai accepte.

Iarăşi, chestiunea pensiilor speciale. Bun, am scăpat de pensiile speciale ale parlamentarilor, care sunt cele mai mici ca pondere, şi foarte bine că am scăpat, dar pasul imediat următor e că trebuia să ne ducem şi după celelalte pensii speciale. Iarăşi, coaliţia nu a reuşit să facă chestia asta. A cui e vina? E o discuţie.

Şi repet, eu am spus-o din capul locului, încă din seara alegerilor din decembrie, faptul că nu am reuşit să luăm un scor suficient de bun încât să putem guverna doar cu PNL-ul, fără UDMR... că şi aici e un joc. Realitatea e că UDMR-ul a fost cât se poate de franc despre faptul că anumite lucruri ei nu le vor (cum sunt alegerile în două tururi). Problema e că PNL-ul se foloseşte de paravanul UDMR-ului ca să îşi târâie picioarele. Dacă coaliţia asta ar fi fost numai între USR-PLUS şi PNL ar fi fost mult mai simplu să îi punem pe penelişti în faţă: bă, susţineţi, sau nu susţineţi? Or, în clipa asta PNL-ul se fofilează în 10.000 de contexte şi se ascunde după UDMR.

Reporter: Cum vedeţi lucrurile în viitor? Credeţi că se vor debloca marile reforme până la urmă?

Tudor Benga: E cât se poate de limpede că până nu se tranşează bătăliile interne din toate cele trei partide nu se mişcă nimic. În septembrie, în trei weekenduri succesive se vor tranşa lucrurile. În mod normal, după aceea, trebuie să sărim pe cai imediat şi să trecem la reformă. Se mai întâmplă un lucru: fereastra de oportunitate, din punctul meu de vedere, e maxim un an şi jumătate după preluarea guvernării. Deci noi dacă până în vara viitoare nu reuşim să punem nişte subiecte grele pe masă şi să le rezolvăm va fi mult mai complicat după aceea. Plus că mai sunt şi chestii procedurale, anumite lucruri nu se pot rezolva dacă nu le începi devreme.

Noi am mai văzut de-a lungul timpului cum anumite lucruri au fost ţinute aşa la foc mic, unde au murit singure înghesuite într-un colţ. Şi mă refer aici, de exemplu, la modul în care în comisia specială electorală din mandatul trecut o grămadă de subiecte au fost omorâte acolo şi multe ţinute în stand by.

După octombrie – noiembrie, intrăm în pită pe tot ceea ce înseamă reformele justiţiei, administrativă, pensiile speciale etc. Pentru că dacă nu intrăm în ele, din punctul meu de vedere coaliţia nu poate şi nu are de ce să continue doar pentru a avea guvernarea. Adică dacă nu intri şi în agenda legislativă şi nu schimbi în mod fundamental modul în care e organizat statul român, degeaba ai mai făcut coaliţia.

Este o chestiune şi de curaj politic. Şi, bineînţeles, de cum se vor sparge cărţile şi de cât de reformistă este echipa care preia frâiele după alegerile interne. Dar e o chestie de curaj politic, adică trebuie să ne asumăm că nişte lucruri trebuie să ajungă acolo la votul final. Partidele politice nu vor mai putea să stea cu cărţile la piept, fiecare trebuie să îşi dea cărţile pe faţă după momentul acela.

Reporter: Dacă însă după acel moment lucrurile nu merg bine, ce credeţi că se va întâmpla? Se va întoarce PSD-ul pe cai mari după alegeri?

Tudor Benga: Din combinaţia PSD plus un AUR care creşte la alegerile din 2024...

Ar trebui să fim foarte atenţi şi să ne uităm un pic înapoi în 2007 – 2010 la ungari, o să vedeţi că acolo... Eu de multe ori mă uit, chiar dacă ideologic nu sunt pe aceeaşi parte a spectrului, dar mă uit de multe ori cu îngrijorare la PSD versus Fidesz, care e un scenariu pe care l-am mai văzut, dar şi la AUR versus Jobbik. Pentru că în tot modul în care lucrurile s-au dus naiba în Ungaria a fost după ce un Guvern care promisese foarte multe reforme şi un suflu nou a fost căsăpit după aceea de scandaluri de corupţie, şi în momentul acela pendulul s-a dus complet în partea celalaltă. Adică Fideszul n-ar fi putut să facă ce a făcut dacă nu era şi Jobbik acolo. E foarte important să ne uităm şi să înţelegem că dacă nu mişcăm lucrurile există un pericol real să ne confruntăm iarăşi cu o situaţie din aceasta la limită. Eu sper să nu ajungem acolo.

Din multe puncte de vedere eu consider că situaţia României este mult mai bună, pentru că am dus odată bătălia asta foarte existenţială în perioada 2016-1019, împotriva lui Dragnea. A fost o bătălie foarte existenţială pentru societatea asta şi pe care a câştigat-o societatea în ansamblul ei... Mai mult decât atât, avem premise post-pandemie în contextul cu Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să livrăm nişte chestii cât se poate de concrete. Dar, repet, problema e că nu poţi să te bazezi numai pe prosperitatea pe care ar putea să o aducă PNRR-ul dacă tu nu schimbi fundamental mersul statului. Deci fără reformele acelea, iar ne întoarcem în nişte blocaje.

Plus că e vorba şi de dezamăgirea alegătorilor. Adică, dacă alegătorii sunt dezamăgiţi şi societatea simte că nu vine niciun fel de schimbare din interiorul clasei politice, tentaţia către extremă va fi tot mai mare. (...)

Am fost extrem de vocal în privinţa momentelor în care coaliţia şi-a dat cu stângul în dreptul pentru că şi mie mi se pare că e un pericol real. Şi pe mine sincer mă enervează discursul asta triumfalist, mai ales acum la moţiunea de cenzură. Nu poţi să vii ca prim-ministru să zici că totul e bine... pentru că oamenii nu aia simt. Şi iarăşi... nu poţi să vii şi să spui că venim şi stăm aici 10 ani sau 20 de ani sau câţi o să stăm la guvernare, în contextul în care sondajele îţi arată că oamenii încep deja să te penalizeze. Adică trebuie să fie o... conexiunea dintre aleşi şi alegători trebuie să fie circuitul ăla mult mai scurt. Faptul că mai sunt trei ani jumate până la alegeri nu înseamnă că lucrurile nu se pot deteriora iremediabil foarte repede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor