PSD priveşte cu ochii larg deschişi către popor

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Afirmaţiile făcute duminică de preşedintele Băsescu, conform căruia, PSD, partid cu "năravuri comuniste," dar altminteri democrat, ar trebui să aibă candidat propriu la prezidenţialele din 2014, iar acel candidat nu ar trebui să fie Ponta, care e un personaj perdant, primesc replică "binemeritată"din partea unei senioare PSD.

Ecaterina Andronescu, senator PSD, fost ministru al învăţământului i-a mulţumit duminică şefului statului pentru grija pe care o poartă PSD şi i-a comunicat, prin intermediul presei, că PSD are lideri care să decidă privind candidatul la preşedinţie şi nu este nevoie ca Băsescu să zică ce să facă şi ce să nu facă PSD:

"Eu sunt membru al PSD şi cunosc care ne sunt structurile şi cum se iau deciziile. Mă bucur că domnul preşedinte are grijă de Partidul Social Democrat, dar eu cred că are PSD liderii care pot decide şi oamenii care să îi urmeze pe lideri. Deocamdată noi avem o hotărâre luată într-un congres şi ea nu poate fi schimbată decât într-un forum similar, adică într-un congres al partidului. Dar, sigur, domnul preşedinte este în opinia mea purtătorul de mesaje pentru alţi potenţiali candidaţi din alte zone politice şi trebuie să îi respectăm până la urmă opţiunea, deşi din poziţia de preşedinte, conform Constituţiei, asemenea lucruri nu sunt permise", a declarat Ecaterina Andronescu, cu prilejul participării la o conferinţă a PSD sector 3.

Din frazele dnei Andronescu se poate deduce că, deoarece PSD are onoare, îşi va respecta promisiunile care ţin încă USL-ul în viaţă şi îl va susţine pe Antonescu candidat.

Însă, cum pentru PSD să nu dezamăgească poporul este cel mai important deziderat, dacă şefii de partid vor constata că electoratul român este dezamăgit până peste poate de prestaţia din coaliţie a PNL, atunci PSD va pune binele ţării mai presus decât promisiunile făcute lui Crin şi va participa la alegeri cu propriul candidat.

"Cred că trebuie să ne uităm cu ochii larg deschişi la ceea ce aşteaptă oamenii de la noi. Este mult mai important să răspundem la întrebarea cum facem faţă acestor aşteptări ale oamenilor, în ce măsură putem prin lucrurile pe care noi le facem împreună cu PNL să nu-i dezamăgim şi să ne menţinem electoratul, pentru că dacă ne uităm numai la interesele strict politice ale unui partid sau ale altuia eu cred că nu facem decât să îndepărtăm electoratul de noi şi mă întreb unde ne vor fi votanţii", a menţionat senatorul PSD.

Referitor la afirmaţia lui Băsescu conform căruia Ponta nu are şanse să ajungă preşedinte iar "PSD are oameni mai maturi, mai buni manageri decât el, Dnei Andronescu a răspuns "matur" că partidul are într-adevăr "oameni bine pregătiţi, serioşi, responsabili," însă decizia "într-o asemenea situaţie nu o poate lua niciodată cineva din exteriorul partidului" [ci doar şefii PSD n.r.].

Cât despre o eventuală rupere a coaliţiei [prin darea afară de la guvernare a PNL de către PSD n.r.], din cauza ultimei "isprăvi " a liberalilor care au propus, fără să se consulte cu PSD-ul, o iniţiativă de modificare a legii electorale, Ecaterina Andronescu a minimizat evenimentul, sugerând discret că Antonescu nu este chiar aşa culpabil precum pare, ci de vina este haosul din PNL, unde dreapta habar n-are de ce face stânga, iar iniţiativele, nevalidate de lideri, se dizolvă şi se pierd prin Parlament.

"Nu cred, în general, parlamentarii când scriu iniţiative legislative de cele mai multe ori nu se consultă cu liderii centrali să spunem şi de aceea apar foarte multe iniţiative care se pierd în comisii. Practic sunt eliminate, nu fac pasul mai departe, pentru că acolo se judecă, în comisiile de specialitate toate punctele de vedere şi cu toate argumentele legate evident şi de buget. Deci pe mine nu mă sperie o asemenea iniţiativă legislativă, pentru că am văzut foarte multe asemenea iniţiative care nu există, apoi nu le regăsim în bugetul de legi pe care Parlamentul le votează şi preşedintele apoi face promulgarea. Dar, fără îndoială, că o lege cum e cea electorală are o greutate specială, nu e orice fel de iniţiativă legislativă", a afirmat Ecaterina Andronescu.

Iniţiativă liberală care a făcut să se vorbească pentru a mia oră în ultimele zile de ruperea USL a fost luat de neglijabilul număr de 63 de senatori şi deputaţi PNL care au propus modificarea sistemului de alegeri locale prin revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri. Liberalii au acţionat fără să se consulte cu PSD, ceea ce i-a înfuriat pe parte din coabitanţi.

Liviu Dragnea, unul dintre greii din PSD a ameninţat vineri cu ruperea USL, pe motiv de insubordonare a PNL-ului, care face proiecte legislative fără să se consulte cu PSD.

"Nu se mai poate, nu mai merge aşa. Eu nu vreau să particip la o mare minciună. Ţara nu mai poate fi guvernată în acest fel" a afirmat vinei Dragnea, vicepreşedinte PSD.

În discuţiile cu presa, dna. Andronescu, fin diplomat, s-a mulţumit să remarce haosul din PNL evitând orice alte speculaţii la adresa USL. Domnia sa a declarat că nu este dispusă să speculeze lucrurile care poate ţin de "orgolii mai mult sau mai puţin rănite", informează agerpres.

Cred că mai important e să ne uităm la ce putem face împreună pentru cei care aşteaptă lucrurile pe care le-am promis", a adăugat Ecaterina Andronescu împăciuitor.