PSD cere comisie parlamentară de anchetă pentru situaţia industriei petroliere

(reportervirtual.ro)
Epoch Times România
20.01.2011

Partidul Social Democrat va solicita Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă privind situaţia actuală a industriei petroliere din România, a anunţat, miercuri, preşedintele PSD, Victor Ponta.

Liderul social-democrat a adăugat că această problemă a fost discutată şi cu conducerea PNL, astfel încât, solicitarea va fi făcută în numele partidelor de opoziţie.

"Solicitarea pe care o vom adresa Parlamentului este de a se înfiinţa o comisie de anchetă care să stabilească transparent, în mod public, situaţia actuală a industriei petroliere din România, situaţia din ultimii ani şi modul în care s-a ajuns ca populaţia în ansamblul său să suporte prin preţul combustibilului nenumărate încălcări şi ale legii şi ale procedurilor normale într-o ţară europeană", a spus liderul PSD, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că "scuzele absurde de multe ori" ale premierului Emil Boc, faţă de situaţia industriei petroliere, nu reprezintă soluţii.

"Dacă vor avea înţelepciunea guvernanţii să primească aceste soluţii din partea opoziţiei va fi un semn pe care în mod sigur românii îl aşteaptă de mai mult timp", a spus Ponta.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că "neperformanţa şi incompetenţa managerială la nivel guvernamental" a fost transferată populaţiei.

"Nici până astăzi nu avem vreun răspuns din partea Guvernului. În consecinţă, suntem obligaţi să preluăm ceea ce de drept este atributul Execituvului, respectiv, de reglementator şi de supraveghere a pieţei, observând că în România, astăzi, nu există nici o strategie în domeniul indistriei petroliere, domeniu abandonat, domeniu al căror preţuri se transferă în tot spaţiul economic şi în nivelul de trai al fiecărui român", a spus Iancu.

Deputatul PSD a adăugat că, deşi social-democraţii au avertizat încă din vara anului trecut că o creştere a accizelor la produselor petroliere va fi reflectată în preţul final, dar şi în nivelul de trai al populaţiei, Guvernul a preferat doar o acţiune într-un singur sens, aceea de a majora impozitele.

"Această explozie a preţurilor continuă să crească pentru că ei i se suprapune jocul speculativ al preţului pe piaţa internaţională al barilului de petrol şi al preţului alimentelor, noi fiind acum dependenţi de 80% de importul de alimente", a mai spus Iancu.

Deputatul a apreciat că membrii unei astfel de comisii de anchetă la nivelul Parlamentului vor trebui să analizeze toţi operatorii de pe lanţul producţie-transport-distribuţie-petrol-produse petroliere, plecând de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale.

"Avem informaţii că pe tot acest lanţ există evaziune fiscală, există economie subterană, există produse contrafăcute şi cel mai grav, există acest transfer prin taxe şi impozite pe seama populaţiei în produsele de la pompă", a spus Iulian Iancu.

De asemenea, el a precizat că trebuie analizată modalitatea în care au fost semnate contractele de concesiune, dar şi felul în care ANRM a monitorizat aceste contracte şi modalitatea în care instituţia a asigurat conrectitudinea privind cantităţile de petrol produse zilnic şi coşul de gaze din România.

Iancu a mai spus că trebuie verificată şi modalitatea în care a fost posibilă încheierea unui contract de concesiune în zona de platformă continentală pe suprafeţele rămase neconcesionate exact aceluiaşi producător şi în România şi în Ucraina, respectiv Lukoil. "Este foarte interesantă această coincidenţă şi cum a fost posibil să piardă Romgaz", a spus Iancu.

Potrivit deputatului PSD, trebuie făcută analiza la Oil Terminal, cum au fost făcute numirile în Consiliul de Adminsitraţie şi de ce există o "crasă ineficienţă la nivelul acestui operator", dar şi o analiză la nivelul transportatorului pe nivelul conductei petroliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor