PSD-ALDE, în "război" cu SUA. PNL mută strategic în Parlament
alte articole
PNL a solicitat convocarea plenului reunit al Parlamentului pentru adoptarea unei declaraţii cu privire la parteneriatul României cu Statele Unite, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de liberali.
"Grupurile parlamentare ale PNL, împreună cu alţi colegi deputaţi, solicită convocarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declaraţii care să fie cu adevărat reprezentativă pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declaraţie care să reafirme fără echivoc parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupţiei, autonomia puterii judiciare şi de asemenea constatarea că declaraţia celor doi preşedinţi de camere de ieri a fost nulă şi neavenită, a fost mânată doar de interese personale, are la bază un considerent care ţine strict de situaţia personală din Justiţie şi periclitează întru-un mod extraordinar de grav imaginea Parlamentului României şi parteneriate consacrate pentru securitatea şi bunăstarea României", a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Declaraţia propusă de PNL
1. Parlamentul României reafirmă susţinerea pentru parteneriatul strategic România - SUA, încheiat în urmă cu două decenii. În acest context, declară nul şi neavenit comunicatul din 28 noiembrie a.c., având conţinutul unei poziţii politice în numele Parlamentului, semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi de preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.
2. Parlamentul României condamnă gestul reprobabil al preşedinţilor celor două Camere de a emite, fără mandat din partea membrilor săi, în mod abuziv, o poziţie contrară intereselor şi angajamentelor României.
3. Parlamentul României garantează independenţa puterii judecătoreşti. Organizarea şi funcţionarea autonome ale autorităţii judecătoreşti, inamovibilitatea judecătorilor şi independenţa procurorilor sunt principii de la care nicio normă cu caracter legal nu poate deroga.
4. Parlamentul României susţine lupta anticorupţie prin asigurarea stabilităţii cadrului normativ în vigoare. Modificarea dispoziţiilor normative în vigoare se va realiza numai în consens cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti.
Reamintim că reacţia dură a Departamentului de Stat al SUA faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei a primit un răspuns contondent din partea liderilor coaliţiei PSD-ALDE, care se află în fruntea celor două camere ale Parlamentului.