Protestele din Rusia marchează sfârşitul lui „homo sovieticus”
Tineretul rus de opoziţie nu se mai lasă intimidat de ameninţările puterii privind utilizarea forţei. Iniţiind tot felul de acţiuni, el aruncă mănuşa în faţa puterii de stat. La rândul său, puterea este debusolată şi nu ştie cum să reacţioneze, constată cotidianul german Tageszeitung.
Tineri şi tinere răzând şi intonând cântece îşi petrec timpul lângă fântâna arteziană din Piaţa Kudrinskaia, situată în centrul Moscovei. Această tabără improvizată numără în timpul zilei cel mult 200 de persoane, însă spre seară piaţa se umple de oameni, inclusiv cu reprezentanţi ai organismelor de apărare a ordinii publice. Megafoanele şi pancardele sunt aici interzise: tabăra locală este un fel de continuare a acţiunii paşnice 'plimbare pentru popor'.
Din momentul învestirii lui Vladimir Putin ca preşedinte al Rusiei, Moscova inventează noi şi noi forme de protest, subliniază cotidianul german, amintind de recenta acţiune în timpul căreia cunoscuţi scriitori ruşi le-au propus moscoviţilor să se plimbe pur şi simplu prin centrul capitalei, pentru a verifica dacă acest lucru poate fi făcut nestingherit.
Jocul de-a şoarecele şi pisica dintre protestatari şi poliţie capătă uneori forme comice, este de părere Tageszeitung. Este interzis tot ce ar putea avea legătură într-un fel sau altul cu o acţiune de protest: participanţii respectă regulile, însă din când în când reprezentanţii organismelor de apărare a ordinii publice reuşesc să-i aresteze pe protestatari sub un anumit pretext suspect. Astfel, din cauza 'distribuirii ilegale de hrană şi apă' au fost arestaţi pentru zece zile activiştii de opoziţie Evghenia Cirikova şi Ilia Iaşin, precizează Tageszeitung.
Cu toate acestea, în pofida aşteptărilor autorităţilor, chiar şi după arestarea unor importanţi activişti - înainte de aceasta pentru 15 zile au fost arestaţi bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi şi liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov - adepţii opoziţiei continuă să iasă în stradă, organizându-se singuri.
Tinerii participanţi la acţiuni nu mai suferă de complexul tipic pentru generaţia în vârstă a aşa-numiţilor 'homo sovieticus', cărora le-a fost luată atât încrederea în propriile forţe, cât şi iniţiativa. Elita politică din Rusia face parte de asemenea din acea generaţie şi mizează pe intimidare şi frică. În mod ciudat, tineretul rus nu se lasă prins în această capcană, constată cotidianul.
După cum conchide Tageszeitung, puterea rusă se află în faţa unei veritabile dileme: dacă ea se va uita cu mâinile în sân la proteste, acestea ameninţă să capete o anvergură extrem de periculoasă. În acelaşi timp, dacă ea întreprinde acţiuni dure pentru a le opri, acest lucru va atrage în stradă şi mai mulţi oameni.