Proteste de amploare la Berlin împotriva legii de combatere a pandemiei, care dă guvernului puterea de a legifera prin decrete

Proteste împotriva noii legislaţii anti-COVID la Berlin
Proteste împotriva noii legislaţii anti-COVID la Berlin (Sean Gallup/Getty Images)

Zeci de mii de germani au ieşit în stradă la Berlin pentru a demonstra împotriva restricţiilor asupra libertăţii de mişcare cauzate de pandemia virusului Wuhan şi a legii aferente, asupra căreia Bundestagul german s-a pronunţat în această după-amiază, potrivit Deutsche Welle.

Legea urmăreşte crearea unui fundament juridic pentru managementul pandemiei, în contextul anulării în justiţie a numeroase ordonanţe vizând măsurile de limitare a răspândirii virusului. Recent, justiţia din Bavaria a anulat decizia de închidere a sălilor de sport.

Alte tribunale au anulat cu câteva săptămâni în urmă o hotărâre care interzicea hotelurilor să cazeze turişti.

Prevederile noii legi au stârnit îngrijorarea juriştilor, dar şi a opoziţiei în Bundestag, cu precădere a Partidului Liberal-Democrat, Partidului Stângii şi Alternativei pentru Germania avertizând că Germania s-ar afla în faţa celui mai grav atac la adresa drepturilor fundamentale de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cea de-a treia modificare adusă legii de combatere a infecţiilor extinde semnificativ puterea de decizie a ministrului Sănătăţii, Jens Spahn.

Conform noii legi, ministrul Sănătăţii poate lua măsuri de restricţionare severă a drepturilor fundamentale ”în cazul unei situaţii epidemiologice de amploare naţională”.

Criteriul pe baza căruia se poate apela la ”măsuri cuprinzătoare” este aşa-numita rată de infecţie a ultimelor şapte zile, descrisă drept numărul de noi infecţii la suta de mii de locuitori. Restricţiile sunt activate în clipa în care se înregistrează peste 50 de infecţii la suta de mii de locuitori.

Conform noii legi, guvernul este mandatat să interzică părăsirea locuinţelor şi să stabilească intervalele orare şi condiţiile în care li se poate permite să iasă din case.

Demonstranţii care au participat la manifestaţia de miercuri nu au purtat măşti şi nu au respectat distanţarea socială obligatorie în Germania. Poliţia a operat arestări - aproximativ 200 de persoane -, un comunicat al poliţiei afirmând că au existat 9 poliţişti care au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu protestatarii.

Violenţele au început mai ales în momentul în care cordoanele de poliţie au încercat să interzică maselor să se apropie de clădirea Parlamentului. Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe