Protestatarii slovaci cer demisia lui Fico din cauza alinierii la politica Rusiei

Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Redacţia
08.02.2025

Mulţimi uriaşe s-au adunat vineri în zeci de oraşe şi localităţi din Slovacia pentru a organiza proteste vocale împotriva politicilor pro-ruse ale premierului populist Robert Fico, potrivit AP.

Ultimul val de manifestaţii antiguvernamentale a fost alimentat de recenta călătorie a lui Fico la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, o vizită rară la Kremlin a unui lider al Uniunii Europene de la invazia totală a Moscovei în Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

Remarcile recente ale lui Fico, conform cărora orientarea politicii externe a Slovaciei ar putea implica părăsirea Uniunii Europene şi a NATO, au contribuit la furia protestatarilor.

„Demisia, demisia”, a fost mesajul clar adresat premierului. „Slovacia este Europa”, au scandat aceştia.

Cele mai recente mitinguri au avut loc în 41 de localităţi din Slovacia, faţă de 28 în urmă cu două săptămâni, şi în alte 13 oraşe din străinătate, au declarat organizatorii.

Acestea sunt cele mai mari demonstraţii de la marile proteste de stradă din 2018, provocate de uciderea unui reporter de investigaţii şi a logodnicei sale. Criza politică care a urmat a dus la prăbuşirea guvernului anterior al lui Fico.

Fico, care a supravieţuit unei tentative de asasinat în mai 2024, a escaladat tensiunea din ţară acuzându-i pe organizatorii protestelor că sunt în contact cu străini care au organizat recentele proteste antiguvernamentale din Georgia şi care se află sub controlul autorităţilor ucrainene care, potrivit acestuia, lucrează la pregătirea unei lovituri de stat în Slovacia. Oficialii guvernamentali nu au reuşit să furnizeze dovezi pentru această afirmaţie, care a fost respinsă de organizaţia Peace for Ukraine.

Opiniile lui Fico cu privire la Rusia sunt foarte diferite de majoritatea europeană. El a revenit la putere anul trecut, după ce partidul său de stânga Smer (Direcţia) a câştigat alegerile parlamentare pe o platformă pro-rusă şi anti-americană.

De atunci, el a pus capăt ajutorului militar al Slovaciei pentru Ucraina, a criticat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei şi a promis să împiedice Ucraina să adere la NATO. El l-a declarat inamic pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce Ucraina a întrerupt livrările de gaze ruseşti către Slovacia şi alţi clienţi europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor