Protest la Guvern: Părinţi din Chişinău cer redeschiderea grădiniţelor

Tatiana Chiriac
01.07.2020

Membrii şi susţinătorii asociaţiei „Părinţi Solidari” au declarat în cadrul unui protest organizat miercuri, în faţa Guvernului, că în condiţiile pandemiei, autorităţile de la Chişinău au acţionat extrem de iresponsabil în raport cu părinţii cu copii preşcolari, astfel că la aproape 4 luni de la închiderea grădiniţelor, părinţii nu au soluţii cum să se descurce cu serviciul şi cu copiii acasă.

„Autorităţile doar au ştiut să ne repete încontinuu că grădiniţele nu pot fi redeschise, dar în acelaşi timp au relaxat multe alte măsuri restrictive, precum ar fi funcţionarea pieţelor, tuturor magazinelor, iar mai recent a sălilor de sport şi a localurilor de alimentaţie publică”, au susţinut protestatarii.

Mai mult, aceştia au informat că la 2 iunie 2020, a fost depusă o petiţie, prin care au cerut de la Guvern şi Comisia excepţională în sănătate publică să redeschidă grădiniţele şi să ofere indemnizaţii părinţilor cu copii preşcolari, însă autorităţile continuă să ignore problema, chiar dacă deja au avut loc două cazuri tragice, când au decedat copii de 5 şi 6 ani, pentru că au rămas acasă singuri, fără supravegherea adulţilor.

Manifestanţii au cerut Guvernului redeschiderea grădiniţelor treptat pentru un număr redus de copii cu toate măsurile de profilaxie necesare şi acordarea protecţiei sociale a părinţilor care în această perioadă de patru luni „au efectuat munca grădiniţelor”.

Nicio persoană din cadrul instituţiilor publice responsabile de la Chişinău nu a ieşit la dialog cu părinţii.

Activitatea instituţiilor preşcolare din R. Moldova a fost sistată pe 11 martie din cauza pandemiei cu virusul Wuhan. De aproape patru luni, în jur de 150 de mii de copii nu frecventează instituţiile preşcolare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor