Protest Amnesty Moldova: Autorităţile să asigure dreptul la un trai decent
Amnesty International Moldova a cerut vineri, 16 noiembrie, în cadrul unei acţiuni de protest în faţa Guvernului de la Chişinău respectarea drepturilor economice, sociale şi culturale în Republica Moldova care, potrivit unui studiu ONU, sunt cele mai încălcate categorii de drepturi în ultimii ani.
Autorităţile au recunoscut în faţa ONU că nu au putut opri migraţia, remarcă Amnesty, ci s-au concentrat doar pe gestionarea acesteia prin semnarea de acorduri bilaterale cu alte ţări privind căile legale ale migraţiei. Mai mult, cota de 40% pentru reprezentarea femeilor în administraţia publică centrală şi locală care a fost inclusă într-o nouă lege privind guvernarea nu a fost adoptată .
De aceea, Amnesty Moldova a solicitat Guvernului adoptarea unui Plan naţional cu privire la îmbunătăţirea serviciilor de securitate socială, creşterea indemnizaţiilor pentru copii, pensiilor pentru populaţia vârstnică, persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv ridicarea calităţii îngrijirii sociale şi sprijinului financiar substanţial pentru zonele rurale privind serviciile de salubrizare şi furnizare a apei potabile curate.
”Crearea unui Grup mixt de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Guvernului şi societăţii civile, menit să găsească soluţii urgente pentru îmbunătăţirea asistenţei sociale în R. Moldova în conformitate cu standardele din Acordul de asociere al RM cu UE”, se arată într-o declaraţie a Amnesty.
Totodată, apărătorii drepturilor omului consideră necesară adoptarea unui cadru legislativ şi executiv pentru îmbunătăţirea drepturilor sociale, economice şi culturale în R. Moldova care sunt încălcate având în vedere pensiile, indemnizaţiile sociale, salariile etc., care nu acoperă nivelul minim de subzistenţă. ”Doar 62% din populaţie are acces permanent la surse de apă potabilă curată şi doar 56,6% au sisteme de canalizare calitative. Persoanele cu dizabilităţi şi deficienţe psiho-sociale nu sunt suficient de protejate.”
La acţiune au mai participat membrii Amnesty din Belgia, Germania, Luxemburg, Austria, cât şi reprezentanţi ai Secretariatului General Amnesty Internaţional, situat la Londra.