Propuneri ale APD privind creşterea participării la vot

(Photos.com)
Epoch Times România
18.04.2012

Asociaţia Pro Democraţia (APD) consideră că, pentru creşterea participării la vot, ar fi mai potrivit să se organizeze o dezbatere publică pe marginea diferitelor metode pe care autorităţile ar fi obligate să le aplice.

Potrivit unui comunicat al APD remis miercuri AGERPRES, una dintre propuneri care ar soluţiona această chestiune este adoptarea, în condiţii de perfectă funcţionare tehnică şi departe de orice suspiciune (întemeiată) de fraudă, a votului electronic şi prin corespondenţă.

În acelaşi sens, APD propune funcţionarea unui sistem de evidenţă a voturilor, instalat pe fiecare calculator din cadrul fiecărei secţii de votare, prin care să poată fi înregistrat alegătorul care a fost în secţia de votare, în timp real, pe baza actului de identitate, sistem ce ar împiedica votul multiplu, precum şi numărarea voturilor în alb şi punerea în discuţie formală a legitimităţii celor aleşi în condiţiile unui vot de blam mai mare decât majoritatea voturilor valid exprimate pentru candidaţi sau partide.

O altă propunere a APD pleacă de la principii opuse actualei propuneri legislative şi prevede introducerea unor stimulente pozitive faţă de exercitarea dreptului la vot.

Acestea ar putea fi acordarea unor facilităţi fiscale precum reducerea cuantumului unor impozite şi taxe locale sau acordarea unor menţiuni speciale sau diplome cu titlu de recunoaştere a participării la deciziile publice. Prevederile ar putea fi completate de recunoaşterea participării la consultările publice ori prin intermediul organizaţiilor intermediare ale sectorului nonguvernamental.

Această propunere ar putea fi încadrată în discuţiile actuale privind revizuirea Constituţiei şi ar putea avea ca rezultat completarea articolului 36 din Constituţie prin adăugarea unui alineat, respectiv alineatul 3. Conţinutul şi limitele acestor drepturi ar urma să fie stabilite prin lege organică.

Propunerea APD de dezbatere privind completarea art. 36- (alin. 3) constă în obligaţia statului de a stimula participarea cetăţenilor la vot prin acordarea unor facilităţi economic-sociale.

"Acestă măsură nu ar creşte semnificativ prezenţa la vot la începutul aplicării sale, dar, în timp, ar motiva exercitarea constantă a acestui drept, cel puţin pentru o parte a cetăţenilor", susţine APD.

Asociaţia Pro Democraţia mai are în vedere: iniţierea unei dezbateri parlamentare privind problema migraţiei politice în cazul parlamentarilor, precum şi a legalităţii şi legitimităţii unor formaţiuni politice în Parlamentul României, care nu au fost alese prin votul cetăţenilor; adoptarea unui cod privind programele electorale şi platforma politică prezentate de candidaţi şi partide cetăţenilor şi introducerea unei discipline de educaţie pentru democraţie la nivelul învăţământului liceal.

În acelaşi timp, APD consideră că implementarea unor proiecte de educaţie electorală, monitorizare a proceselor electorale, educaţie pentru democraţie şi stimulare a participării civice trebuie să rămână în preocuparea sectorului nonguvernamental.

Recent, Senatul a adoptat tacit o lege care prevede posibilitatea de a sancţiona cetăţenii care absentează de la vot. Drept primă măsură, legea prevede amenzi în cuantum de 1.000 de lei. A doua abatere este urmată de tăierea indemnizaţiilor şi ajutoarelor acordate de stat, pentru ca în final, la a treia abatere, persoana care nu îşi exercită dreptul de vot să fie ştearsă din listele electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor