Propunerea de sancţionare a lui Victor Ponta, amânată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor
Propunerea privind sancţionarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, a fost amânată marţi de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a anunţat, la finalul şedinţei, liderul deputaţilor social-democraţi Mircea Duşa.
El a anunţat totodată că intenţionează să depună o propunere de sancţionare a preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, pentru faptul că "se joacă" cu cea mai importantă lege a României - Constituţia - în prezenţa a numai trei parlamentari, respectiv fără cvorum.
"Erau astăzi mai multe propuneri de sancţionare, dar e Săptămâna Mare şi cei de la PDL au avut în vedere acest lucru - măcar în Săptămâna Mare să nu mai facă păcate, să le ierte Dumnezeu păcatele - şi au scos de pe ordinea de zi a Biroului Permanent acele puncte cu sancţiunea", a spus ironic Mircea Duşa.
Social-democratul a susţinut că materialul Comisiei juridice nu dovedeşte nimic şi a arătat că nu poate fi sancţionat un om pentru o faptă care nu poate fi dovedită.
"Nu cred că o persoană poate fi sancţionată pentru o faptă care nu s-a comis şi pentru o faptă care nu poate fi dovedită. Sigur că rămâne la aprecierea Biroului Permanent dacă va aplica o sancţiune sau nu, dar nu la propunerea Comisiei juridice care s-a desfăşurat cu trei persoane, adică fără cvorum. Chiar nu vreau să fac aceste lucruri în Săptămâna Mare, dar săptămâna viitoare voi face eu o propunere de sancţionare a preşedintelui Comisiei juridice care, de două săptămâni în această comisie, modifică cea mai importantă lege a ţării, se joacă de-a modificatul Constituţiei României cu trei persoane. Nu este posibil acest lucru şi această comisie trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cvorum", a precizat liderul deputaţilor PSD.
Mircea Duşa a subliniat că Victor Ponta, care a fost la acea şedinţă de plen cu el în bancă, a plecat cu zece minute înainte. "Iar cei de la Cameră, care fac asemenea afirmaţii, nu au decât să-şi potrivească ceasurile ca să vadă că diferenţa este de zece minute", a adăugat el.
Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a fost sesizată de secretarul general al Camerei Deputaţilor cu scrisoarea Institutului pentru Politici Publice, transmisă preşedintelui forului legislativ referitoare la prezenţa deputatului PSD Victor Ponta la votul din şedinţa de plen a Camerei din 21 iunie 2011. IPP a informat că Victor Ponta se afla pe 21 iunie 2011, la aceeaşi oră, atât în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, conform votului nominal electronic, exprimat la ora 13,56, cât şi la Palatul Cotroceni, la ora 14,00, unde aveau loc consultările cu preşedintele României, consultări la care au participat reprezentanţii Opoziţiei.
IPP a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor să-i precizeze în scris numele deputatului care a utilizat în mod ilegal cartela de vot a deputatului PSD Victor Ponta, în şedinţa de plen din 21 iunie 2011, precum şi sancţionarea celor doi deputaţi, atât a celui care şi-a înstrăinat cartela, cât şi a celui care a folosit-o, sancţionare conform Regulamentului Camerei Deputaţilor.
În şedinţa Comisiei juridice din 3 aprilie au fost analizate materialele transmise comisiei şi au fost examinate informaţiile de pe site-urile oficiale ale Camerei Deputaţilor şi Preşedinţiei României. În urma şedinţei, membrii Comisiei juridice prezenţi la dezbateri au decis, cu majoritate de voturi, să propună Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sancţionarea lui Victor Ponta.