Proiectul telegondolei din Bucureşti a fost respins iar de Comisia de Urbanism
Proiectul telegondolei care ar urma sa traverseze partea de Nord-Vest a Bucureştiului a fost din nou refuzat de Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei, notează b365.ro. Investiţia în acest proiect se ridică la suma de 20 de milioane euro, finanţarea urmând să fie făcută din fonduri europene.
Proiectul modificat a fost prezentat de arhitecţi miercuri în faţa Comisiei de Urbanism. Astfel, telegondola ar urma sa facă legătura între cartierele Pantelimon, Colentina şi Herăstrău. Diferenţa faţă de varianta precedentă a constat în mutarea staţiilor din parcuri mai aproape de malurile lacurilor, pentru a nu ocupa spaţiile verzi. Limitarea spaţiilor verzi a fost şi motivul pentru care proiectul a fost respins la şedinţa precedentă a Comisiei.
Cu toate că arhitecţii au schimbat acest punct, proiectul nu a primit undă verde din partea Comisiei, care a susţinut că proiectul prezentat miercuri era incomplet şi neconvingător.
"Designul prezentat de arhitecţii proiectului este necorespunzător pentru un proiect de importanţă atât de majoră. Este nevoie de o prezentare mai detaliată" a afirmat Bogdan Bogoescu, membru în Comisia de Urbanism din Primăria Municipiului Bucureşti.
"Trecerea telegondolei peste vilele de protocol din nordul oraşului e absurdă. Cum ar fi ca turiştii, împreună cu localnicii care îşi cară paporniţele de cumpărături să se uite de sus în curţile vilelor de protocol. De asemenea, e o discrepanţă între felul în care vor arăta cu adevărat stâlpii şi modul cum sunt reprezentaţi în ilustraţii", a precizat Dan Marin, membru în Comisia de Urbanism. Totodată, Marin a afirmat că telegondola va strica aspectul natural al parcului Plumbuita.
Chiar dacă majoritatea membrilor Comisiei văd utilitatea acestei telegondole, aceştia nu au dat aviz proiectului deoarece nu au putut analiza impactul său asupra mediului şi reliefului urban. Prin urmare, realizatorii trebuie să revină în faţa comisiei cu un proiect refăcut.
Telegondola ar urma sa facă legătura între zonele Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Colentina şi Sectorul 1, zona parcului Herăstrău de pe teritoriul sectoarelor 1 şi 2. Traseul instalaţiei pe cablu va fi lung de 10 kilometri şi va avea şase staţii. Stâlpii vor avea o înălţime de 85 de metri.
"Punctul maxim de înălţime va fi la 85 de metri, dar în medie, se va circula la 30-50 de metri. Cabinele ar putea fi amplasate la o distanţă de 100 de metri una de cealaltă şi vor circula cu o frecvenţă de un minut în staţii”, a declarat Liliana Solon, directorul Kasol Group, unul dintre proiectanţii instalaţiei pe cablu care precizat că a fost luată în considerare posibilitatea unui abonament pentru deplasările la serviciu.
Funcţiile telegondolei vor fi de agrement şi de transport public, lucru prin care se urmăreşte fluidizarea traficului în zona de nord a oraşului.
Şi în luna octombrie a anului trecut a fost prezentat proiectul telegondolei în faţa Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei.
În acea perioadă, membrii Comisiei nu au avizat telegondola, pentru că au fost de părere că proiectul este politic şi că va limita spaţiile verzi din parcuri şi va afecta un monument de importanţă naţională - Parcul Herăstrău. Cu toate acestea, în februarie 2012, un studiu pentru parcurile Plumbuita şi Herăstrău, solicitat de Comisia de Urbanism, a relevat că telegondola poate trece pe deasupra monumentelor istorice întâlnite pe traseu, fără a le periclita.
"Studiul istoric a demonstrat că valorile parcurilor Plumbuita şi Herăstrău nu sunt incompatibile cu amplasarea unei staţii de transport pe cablu, în anumite condiţii şi soluţii tehnico-arhitecturale. Protejarea şi conservarea monumentelor istorice din zona parcurilor Plumbuita şi Herăstrău nu este pusă în cauză de instalarea telegondolei", se arată în document.
Totodată, studiul interzice dispunerea de reclame sau alte forme de publicitate pe exteriorul cabinelor de transport, cât şi şi amplasarea stâlpilor de susţinere în situri arheologice clasate. În plus, studiul recomandă să fie făcută o analiză asupra culorii şi texturii cabinelor astfel încât în "deplasarea acestora să nu se creeze un contrast de culoare, strălucire sau textură cu mediul".
Printre motivele neacordării avizului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii a fost şi parcul Herăstrău, în martie 2012. Astfel, Comisia a propus modificarea traseului telegondolei între Ambasada Chinei şi Piaţa Presei, pentru ca Lacul Herăstrău să fie ocolit pe la Nord, urmând ca proiectul să revină în faţa Comisiei pentru a i se da undă verde.
Conform specialiştilor, traseul va putea fi străbătut în totalitate prin aer, de la un capăt la altul, în maxim o jumătate de oră. Ultimul plan stabilit de proiectanţi arată că telegondola va avea o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră, ceea ce înseamnă echivalentul a 15 autobuze RATB, la o viteză medie de transport de aproximativ 5 metri/secundă.
După ce va primi avizul Comisiei de Urbanism, proiectul trebuie aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru că ulterior să poată începe procedura de licitaţie.
Traseul gondolei va avea două staţii de capăt, în Parcul Herăstrău şi la Hipermarketul Cora Pantelimon, fiind prevăzute cinci tronsoane:
1. Parcul Herăstrău (staţie capăt) – Bordei (staţie intermediară- complex de agrement şi parcare în clădire de circa 100 locuri) cu şase piloni de susţinere
2. Bordei (staţie intermediară- complex de agrement şi parcare) – Str. Barbu Văcărescu (staţie intermediară - complex de agrement şi parcare în clădire de circa 150 locuri) cu şase piloni de susţinere
3. Str. Barbu Văcărescu (staţie intermediară – complex de agrement şi parcare) – Parc Plumbuita (staţie intermediară – spaţiu depozitare gondole) cu zece piloni de susţinere
4. Parc Plumbuita (staţie intermediară – spaţiu depozitare gondole) – Heliade (staţie intermediară) cu şapte piloni de susţinere
5. Heliade (staţie intermediară) – Hipermarket Cora (staţie capăt) cu 17 piloni de susţinere.