Proiect: Şoferii îşi vor putea recupera taxa de primă înmatriculare, fără a apela la instanţă
alte articole
Şoferii care au plătit taxa de primă înmatriculare şi doresc să-şi recupereze banii de la stat nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la instanţe, unde procedurile sunt greoaie şi durează destul de mult timp. Autorităţile spun că au în plan o procedură administrativă de restituire a taxei, care să nu mai implice instanţele.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că măsura face parte din strategia de implementare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care a fost propusă Parlamentului.
"La acest moment, instanţele judecă un număr foarte mare de cauze în două grade de jurisdicţie cu taxa de primă înmatriculare. Din moment ce practica judiciară e unitară şi s-a pliat pe recomandarea UE în sensul restituirii acesteia, noi am negociat cu Ministerul de Finanţe ca restituirea acestora să se facă printr-o procedură administrativă", a spus Mona Pivniceru, citată de Realitatea TV.
Despăgubiri de 400 de milioane de euro
Guvernul are de plătit despăgubiri în valoare totală de 400 milioane euro către proprietarii de autovehicule care au plătit taxa de primă înmatriculare percepută ilegal de fostul Executiv. Mulţi au dat statul în judecată şi au obţinut restituirea banilor, iar alţii încă mai aşteaptă terminarea proceselor.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că trebuie adoptat un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal.
"Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cer înapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să câştigaţi, dar mai câştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativă şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în şir. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi", a spus atunci Ponta.
Noua lege privind taxa auto prevede o reducere a sumelor plătite cu până la 25%, iar dacă taxa plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.