Proiect de OUG privind angajări în structurile care gestionează fonduri UE, lansat în dezbatere

Ministerele care au în subordine structuri însărcinate cu gestionarea fondurilor europene vor putea face angajări cu titlu temporar, salariaţii urmând să fie remuneraţi din fonduri europene, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat în dezbatere pe site-ul MAEur.
Epoch Times România
20.03.2012

Ministerele care au în subordine structuri însărcinate cu gestionarea fondurilor europene vor putea face angajări cu titlu temporar, salariaţii urmând să fie remuneraţi din fonduri europene, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat în dezbatere pe site-ul MAEur.

Angajarea de personal se va face doar în cadrul autorităţilor însărcinate cu gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune şi exclusiv pentru realizarea atribuţiilor referitoare la gestionarea acestor fonduri. Documentul arată că angajarea personalului suplimentar se va face în afara numărului maxim de posturi aprobat şi bugetat pentru instituţia angajatoare şi nu este condiţionată de existenţa unui post vacant.

Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, acestea în calitate de instituţii la nivelul cărora funcţionează Autorităţile de Management pentru diferitele programme operaţionale, sunt instituţiile care vor putea face angajări au explicat pentru NewsIn reprezentanţi ai MAEur.

Angajări se vor putea face şi la Ministerul de Finanţe, unde se află Autoritatea de Certificare şi Plăţi. La Ministerul Muncii posibilitatea de angajare este valabilă şi pentru o serie de instituţii subordinate precum ANOFM, şi pentru organisme intermediare regionale. Aceeaşi situaţie este şi la Ministerul Mediului, unde structurile subordinate la nivel regional vor putea face angajări.

Posibilitatea de a face angajări va exista şi la Ministerul Educaţiei în calitate de organism intermediar pe resurse umane de educaţie şi de organism intermediar în cadrul programului de competitivitate pe partea de cercetare.

MAEur va putea face de asemenea angajări, întrucât are partea de structuri de gestiune , în cadrul ACIS.

Totodată, Ministerul Comunicaţiilor va putea recruta personal, fiind organism intermediar în cadrul programului pentru competitivitate.

De asemenea, şi Autoritatea de Audit va putea face recrutări de personal.

Nota de fundamentare precizează că la 30 septembrie 2011 totalul posturilor ocupate era de 1.941, dintre care 1.796 reprezintă posturi active, rata medie de personal activ fiind astfel de 83,15%.

Insuficienţa personalului activ în raport cu volumul de activitate este cauzată de migrarea personalului cu expertiză către mediul privat, precum şi de neocuparea posturilor vacante şi a celor suspendate temporar în contextul constrângerilor bugetare, se arată în nota de fundamentare.

Angajarea personalului se va face prin contract individual de muncă pe durată determinată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii contractului în cadrul aceleiaşi autorităţi şi după expirarea termenului. Durata cumulată a contractelor individuale de muncă ale unei persoane în cadrul autorităţii nu poate fi mai mare de 36 de luni, potrivit Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.

Angajarea personalului se va face prin concurs. Pentru a participa la concurs persoana trebuie să aibă studii universitare.

Angajarea persoanelor se va face exclusiv pe o funcţie publică de execuţie, similară celei existente în autoritatea responsabilă cu gestionarea instrumentelor structurale, cu grade stabilite în funcţie de vechimea în muncă dobândită după absolvirea studiilor.

Astfel, gradul asistent este pentru persoanele cu o vechime de cel puţin 1 an, gradul principal pentru o vechime de cel puţin 5 ani şi gradul superior pentru o vechime de cel puţin 9 ani.

Valoarea maximă lunară a salariului brut acordat este de 5.000 de lei pentru gradul asistent, 7.000 de lei, pentru gradul principal şi 10.000 de lei pentru gradul superior.

Toate cheltuielile salariale vor fi suportate din bugetul instituţiei angajatoare şi vor fi solicitate la rambursare prin intermediul unui proiect finanţat din axa prioritară de asistenţă tehnică a programului operaţional în cadrul căreia instituţia angajatoare poate fi beneficiar eligibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor