Proiect: admiterea avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor vor fi transmise on-line

Ana Chitoroagă
10.07.2012

Deputaţii din fracţiunea liberală au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care doresc ca procesul de desfăşurare a examenelor de admitere la stagiu şi de calificare a avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor să fie înregistrat şi transmis on-line, atât în cazul probelor scrise de examen, cât şi a celor orale.

Astfel, în nota informativă la iniţiativa legislativă a deputaţilor liberali se explică faptul că “Implementarea înregistrării video şi transmisiunea on-line va permite evitarea accederii în profesie a unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare prescrise de lege şi va avea ca efect consolidarea actului justiţiei în Republica Moldova. Considerăm că prin înregistrarea şi transmiterea on-line a întregului proces de desfăşurare a examenelor nu sunt afectate în niciun fel drepturile candidaţilor, întrucât intenţia acestora de a practica avocatura sau de a activa în calitate de judecător ori procuror presupune din start posibilitatea exprimării libere în public şi eventual în faţa camerelor de luat vederi. Însăşi concepţia reformării sistemului instanţelor de judecată stabileşte, pentru viitorul apropiat, înregistrarea audio sau/şi video a tuturor şedinţelor de judecată”.

Potrivit Publika.TV, autorii proiectului de lege mai cer ca materiale video să fie arhivate pe pagina de Internet a Institutului Naţional al Justiţiei, cu posibilitatea eliberării copiilor.

Totodată, liberalii consideră că respectivul proiect de lege va asigura transparenţă în activitatea Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat şi a Comisiei pentru examenele de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei.

Astfel, vor fi excluse actele de corupţie şi traficul de influenţă din partea membrilor comisiilor.

Totodată, deputaţii liberali precizează că iniţiativa legislativă asigură şanse egale tuturor persoanelor care intenţionează să practice profesiile de avocat, judecător şi procuror.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii liberali Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Ion Hadârcă şi Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor