Profesorii din R. Moldova cer majorarea urgentă a salariilor pentru cadrele didactice şi non-didactice

Pe parcursul ultimilor 7 ani, din sistemul educaţional moldovenesc au plecat peste 7 mii de învăţători, iar Moldova riscă în cel mai scurt timp să ajungă într-un punct ireversibil, când evitarea colapsului va deveni imposibilă, consideră cei mai mulţi profesori.
(photos.com)
Maria Maevschi
16.08.2018

În contextul protestului organizat joi în faţa Guvernului Republicii Moldova, în incinta căruia îşi are sediul şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, mai mulţi profesori, cu susţinerea unor organizaţii nonguvernamentale din Moldova, au lansat petiţia „Profesorii merită”, solicitând majorarea salariilor cadrelor didactice şi non-didactice din instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar.

Petiţia, iniţiată de Grupul Pedagogilor Solidari, fondat de Natalia Bzovaia a fost adresată ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, preşedintelui Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Ghenadie Donos, Guvernului şi Parlamentului.

„Prin prezenta petiţie, solicităm, în regim prioritar, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% şi a cadrelor non-didactice cu 100%. Salariile trebuie să fie majorate de urgenţă, chiar în următoarele luni, până nu am ajuns la declinul şi degradarea totală a educaţiei în Republica Moldova.

La momentul actual, salariul de funcţie al unui pedagog cu studii superioare constituie 3289 lei, iar a personalului non-didactic 1170 lei, iar candidaţii noi la funcţiile respective refuză să se mai angajeze, atunci când aud de astfel de salarii.

Totodată, pe parcursul ultimilor 7 ani, din sistemul educaţional al Republicii Moldova au plecat 7.582 învăţători, numărul total al acestora reducându-se de la 36.134 la 28.552. Principala cauză care îi determină pe profesori să plece din sistem sunt salariile mici. Dacă tendinţele actuale se menţin, sistemul educaţional riscă să ajungă în curând într-un punct ireversibil, când evitarea colapsului va deveni imposibilă.

Primele consecinţe ale politicii salariale deja le vedem: grădiniţe care se închid pentru că nu sunt bucătari, ajutori de educatori sau chiar educatori, şcoli care se confruntă deja cu deficite mari de cadre didactice. Exodul masiv al cadrelor tinere, care activează în sistemul educaţional, ar putea fi oprit doar dacă vor fi operate majorări salariale substanţiale, căci în comparaţie cu un tânăr judecător care are un salariu de 18.540 lei, salariul unui cadru didactic e de 5,2 mai mic.

Totodată personalul non-didactic are la fel salarii neatractive sau mai bine zis extrem de mici, care nu acoperă nici minimul de existenţă, iar posturile respective rămân a fi vacante luni sau chiar ani de zile. Această situaţie se atestă în toate instituţiile din ţară ceea ce creează riscuri sporite pentru sănătatea şi securitatea copiilor, fapt ce nu mai poate fi acceptat.

Specificăm că procesul educaţional nu poate fi realizat conform standardelor minime, deoarece educatorul de unul singur nu reuşeşte să facă faţă tuturor necesităţilor şi programului pentru 25-35 copii, şi de multe ori să mai îndeplinească concomitent şi funcţiile ajutorului de educator. Educatorii fiind supraîncărcaţi pentru perioade lungi de timp, sunt într-un stres profesional continuu, ceea ce produce efecte negative asupra copiilor şi duce la plecarea educatorilor din grădiniţe.

Putem să aducem multe argumente de ce e nevoie de o majorare semnificativă a salariilor din învăţământ, putem aduce şi mai multe argumente de ce este nevoie de a investi în educaţia tinerei generaţii şi care va fi impactul majorărilor actuale pentru viitoarele generaţii. Dar îl vom cita doar pe premierul Pavel Filip, care a menţionat la şedinţă cu preşedinţii de raioane şi cu responsabilii din educaţie că: „Problema noastră în educaţie nu a fost niciodată lipsa banilor. Problema a fost că nu am avut o viziune, nu am avut organizare. Dacă vom avea o viziune clară, vom găsi şi bani. Cine face economie pe educaţie îşi taie viitorul”.

În acest context, SOLICITĂM:

Majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice cu 50% şi a personalului non-didactic cu 100%.

Rugăm să fim informaţi, în termeni legali, până la data de 5 octombrie 2018, referitor la rezultatele examinării prezentei petiţii şi despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate.

Luând în considerare că de la pedagogi s-a cerut şi să identifice sursele financiare pentru majorarea salariului personalului didactic şi non-didactic, venim cu o serie de propuneri în acest sens:

- redirecţionarea fondurilor destinate Arenei Chişinău – 200 milioane de lei;

- eficientizarea utilizării banilor publici. Vă aducem aminte că nou construitul gard din jurul Parlamentului costă 5 milioane de lei, iar pentru Târgul de Crăciun din Chişinău statul a mai cheltuit 15 milioane;

- respectarea democraţiei, a condiţiilor partenerilor de dezvoltare şi în consecinţă deblocarea asistenţei UE – 100 milioane euro;

- întoarcerea miliardului furat.

Vă informăm, că în cazul neîndeplinirii solicitării de majorare a salariului, ne rezervăm dreptul la acţiunile prevăzute de Codul Muncii şi Legea Sindicatelor, dar şi alte acte legislative ale Republicii Moldova.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor