Profesori şi studenţi de la Drept critică OUG de modificare a codurilor, asociindu-se protestelor

Profesorii Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti acuză modul total netransparent în care a fost adoptată ordonanţa, despre care afirmă că încalcă principiile constituţionale şi "valorile etice care trebuie să caracterizeze un sistem normativ" şi pe care încearcă să le transmită studenţilor.
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
L.M.
03.02.2017

Profesori ai Facultăţii de Drept din Bucureşti, printre care decanul Flavius Băiaş, prodecanii Radu Romeo Popescu şi Răzvan Dincă, cât şi fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica au criticat adoptarea de către Guvernul Grindeanu a ordonanţei privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, alăturându-se colegilor lor de la facultăţile similare de la Univesitatea de Vest din Timişoara şi de la Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj, care au condamnat adoptarea actului normativ.

"În opinia noastră, prin raportare la modul total netransparent în care a fost adoptată, fără nicio consultare reală cu specialiştii din mediul juridic şi având în vedere efectele juridice bulversante pe care le poate produce, ordonanţa menţionată încalcă nu doar principiile constituţionale care trebuie să stea la temeiul statului de drept, ci şi valorile etice care trebuie să caracterizeze un sistem normativ şi pe care încercăm să le transmitem studenţilor noştri", se arată într-un comunicat semnat până la această oră de 20 de cadre didactice ale Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Decanul Flavius Băiaş a propus în Consiliul Facultăţii de Drept emiterea unui punct de vedere oficial pe acest subiect, însă propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi aprobată, astfel că mai multe cadre universitare au ales să susţină individual un punct de vedere care a fost postat pe site-urile cu informaţii juridice.

Profesorii de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest au condamnat, încă din 1 februarie, adoptarea ordonanţei, afirmând că "Guvernul României a ales să utilizeze în interes individual şi de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, în considerarea interesului general" şi acuzându-i pe membrii Cabinetului că "au abdicat de la funcţia care le-a fost încredinţată, pierzând legitimitatea de a se mai ocupa de gestionarea treburilor publice ale naţiunii".

Ca urmare a acestei poziţii, profesorul Mircea Criste, adjunct al Avocatului Poporului, şi-a anunţat retragerea din Consiliul facultăţii, spunând că, deşi se stabilise să fie exprimat un vot electronic asupra comunicatului, acest lucru nu s-a întâmplat. El a argumentat că "nu este oportună adoptarea unei asemenea declaraţii, eminamente politică, în totală contradicţie cu principiile Cartei Universitare".

Profesorii Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai s-au alăturat poziţiei exprimate de Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, dezaprobând cu fermitate adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr.13/2017 pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"Subliniem că dezincriminarea statornicită printr-o ordonanţă de urgenţă are caracter ireversibil în privinţa tuturor faptelor comise până la intrarea sa în vigoare, lipsind de orice efecte, în privinţa respectivelor fapte, atât controlul parlamentar, cât şi controlul de constituţionalitate exercitat a posteriori. Tocmai de aceea, alegerea de a renunţa la protecţia penală asociată unor valori sociale, sau de a restrânge această protecţie, nu poate fi făcută, într-un stat de drept, decât de către Parlament, ca organ reprezentativ suprem al naţiunii", apreciau cadrele didactice.

De asemenea, mai mulţi membri ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, printre care fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, şi preşedintele CNATDCU, Marius Andruh, au lansat, miercuri, un apel pentru apărarea statului de drept în România, considerând că, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea Codului penal, Executivul a transmis lumii mesajul că munca onestă şi respectarea legii sunt pentru cei mai puţin norocoşi, iar furtul şi dispreţul faţă de legile care guvernează ordinea socială reprezintă privilegiul celor aleşi.

Şi cadre didactice şi administrative din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti au făcut un apel la abrogarea OUG.

"Suntem angajaţi în demersurile de apărare a valorilor academice, morale şi etice pe care le cultivăm printre studenţii noştri şi pe care le vedem ameninţate grav de OUG 13/2017, ale cărei prevederi vor intra în vigoare în întregime pe data de 9.02.2017. Semnalul trimis de această ordonanţă este că nu toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, aşa cum prevede Constituţia României. Astfel, aleşilor li se permite să abuzeze de prerogativele funcţiilor pe care le ocupă, fără teama de a suporta rigorile legii. OUG 13/2017 creează premisele altor abuzuri ale statului împotriva cetăţenilor şi în alte domenii", apreciau ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor