Profesoara care transformă cărţile în filme: "Cel mai greu îmi e să-i învăţ să aibă o părere! Şi că e ok să-şi exprime părerea"

Profesoara Carmen Ion
Profesoara Carmen Ion (Carmen Ion / Facebook)

Carmen Ion predă limba şi literatura română la Focşani de vreo 25 de ani. Anul acesta, ceea ce ea pornise din joacă, cu o clasă căreia îi era dirigintă, a devenit un festival-concurs în care sunt implicaţi copii din tot judeţul Vrancea, scrie jurnalista Codruţa Simina în pressone.ro.

Elevii citesc romane şi apoi le transpun în videoclipuri. Se numeşte Boovie Festival − joc de cuvinte între book (carte) şi movie (film) − şi este un concurs de book-trailers, adică scurte rezumate cinematografice ale unor cărţi.

Jurnalista a vorbit cu profesoara Carmen Ion despre elevii ei de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani, dar şi despre adolescenţi, în general.

Cum gândesc? Cât sunt de pregătiţi pentru maturitate? Ce putem face să-i ajutăm şi cât de mult pierd din bucuriile vieţii necitind?

Deşi în ultimii 20 de ani s-au încetăţenit internetul, telefoanele "inteligente" şi reţelele de socializare, 80% dintre textele predate în liceu erau studiate şi de părinţii noştri, în comunism. Iar asta, în loc să apropie generaţiile, nu face decât să adâncească ruptura dintre ele, pentru că elevii de azi nu se regăsesc în multe dintre operele clasice.

În cuvintele ei, Carmen Ion a strecurat şi un sfat-rugăminte pentru părinţi: lăsaţi-i pe copii să greşească!

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.