Prof. dr. Ioan Lascăr: Mi-am făcut datoria de medic

Epoch Times România
02.07.2012

Prof. dr. Ioan Lascăr a declarat luni, pentru AGERPRES, că şi-a făcut datoria de medic în cazul fostului prim-ministru Adrian Năstase.

"Spitalul de Urgenţă are competenţă în rezolvarea cazurilor de urgenţă, indiferent care sunt ele", a subliniat medicul.

Lascăr a menţionat că Adrian Năstase a fost evaluat de o comisie multidisciplinară şi situaţia de urgenţă era generată de un traumatism prin împuşcare.

"Regulile hipocratice nu spun să facem diferenţe între pacienţi, indiferent dacă aceşti pacienţi sunt criminali, terorişti. Medicina este nepartinică. Nu pot judeca un pacient prin prisma atributelor personale. A face acest lucru înseamnă discriminarea pacienţilor. Ca medici, responsabilitatea noastră este să-i ajutăm pe cei care au nevoie, indiferent de unde vin", a spus prof. Ioan Lascăr.

El a reliefat că atributele medicilor din această unitate este să trateze urgenţele, ori Adrian Năstase a fost adus de o ambulanţă şi a fost tratat ca atare.

A fost constituită o comisie multidisciplinară, având în vedere şi alte afecţiuni de care suferea şi care impuneau o evaluare atentă înainte de a fi operat şi a fi rezolvată urgenţa.

Medicul a precizat că a aplicat protocolul care se impune într-o astfel de situaţie şi care ţine de competenţa sa.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti care au decis mutarea lui Adrian Năstase de la Spitalul Floreasca la Spitalul Penitenciar Rahova consideră că doctorii de la Floreasca au încercat să amâne punerea în executare a mandatului de încarcerare a fostului premier Adrian Năstase.

"Nici aprecierile comisiei multidisciplinare întrunite în cadrul Spitalului ... (Floreasca - n.r.), reluate în adresa înaintată de spital către MAI - DGPMB - Serviciul de Investigaţii Criminale, nu pot împiedica punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii (...) cu privire la condamnatul N.A. Acestea nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat şi cu nesocotirea dispoziţiilor legale în materie, externarea persoanei condamnate N.A. în vederea conducerii sale la un loc de detenţie", se arată în motivarea Tribunalului.

Judecătorii consideră că imediat după acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoana condamnată trebuia externată, mandatul de executare pus în aplicare, iar condamnatul dus şi încarcerat la un penitenciar-spital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor