"Producătorul român e pus la zid, se doreşte desfiinţarea lui" - Cum au ajuns chinezii să deschidă ferme de porci în România

Porci (Wikipedia.org)
Andrei Pricopie
15.07.2024

Fermierul Ştefan Muscă, preşedintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi din România, a avut o intervenţie dură la postul B1 TV, în care a criticat politicile europene.

Jurnalistă: Avem următoarea situaţie. În Danemarca se instituie această taxă pe emisiile de metan, carbon, cum le zic ei, la vaci şi la porci. Este o premieră mondială. Legea este în acest moment în circuitul lor intern. O primă taxă de 40 de euro pentru bovine şi porci pentru 2030, cu o creştere la 100 de euro pentru 2035. Proiectul urmează să fie adoptat de Parlamentul Danemarcei.

Ştefan Muscă: Stimată doamnă, păi asta este plăcerea doamnei Ursula von der Leyen, care a spus că vrea să reducă şeptelul cu 30% cel puţin la bovine. Şi se va întâmpla lucrul ăsta, dar înainte de a ajunge noi la această taxă, nu ştiu cu ce mai rămânem în ţara românească.

Pentru că la noi aici, efectivul de animale scade foarte mult de la o zi la alta, iar ceea ce vedem astăzi de afară este strigător la cer, o secetă cruntă şi nu se găseşte niciun fel de soluţie ca statul să vină în ajutorul fermierului din România. Deci le vom reduce noi, n-o să mai aibă ce să mai taxeze, pentru că noi nu mai avem nici piaţă de desfacere la lapte, nu mai avem nici piaţă de desfacere la carne, noi nu mai avem absolut nimic.

Producătorul român este pus la zid, se doreşte desfiinţarea lui şi s-a dorit, şi cred că se doreşte în continuare să ajungem la făină de greier, să ajungem la lăcuste.


Jurnalistă: Staţi domnule Muscă, că nu vor să ajungem acolo, vor să facă bani în primul rând, pe ei asta îi interesează. Dar credeţi că asta va influenţa mai departe la nivelul Uniunii Europene? Pentru că e o primă taxă care apare într-un stat european, Danemarca, un mare producător de carne şi 60% din suprafaţa Danemarcei este destinată agriculturii.

Ştefan Muscă: Dacă la noi aici aveam suprafaţă de 234.000 de km², când puteam să avem un potenţial la maxim, dar nu s-a dorit, şi noi avem sub un milion de bovine, iar, de exemplu, Olanda are 45.000 de km² şi are 7 milioane de bovine, numai dând cifrele astea, noi ne dăm seama că aici nu s-a dorit şi de la 7 milioane de bovine pe care le aveam în 1990, astăzi suntem sub un milion.

Uşor, uşor se doreşte, ba, taxa de carbon, ba, nu mai avem piaţă de desfacere, adică renunţăm singuri. Că nu poate nimeni să muncească gratis în ţară, dar nu se mai poate. Deci nu mai avem nicio şansă să mai mergem mai departe, pentru că nu se doreşte.

Aici vor veni alţii şi vor deschide ferme, cum s-au mai deschis ferme de porci în vestul ţării din China. Vor să vină olandezii să mai deschidă nişte ferme de vaci în România.

Jurnalistă: Domnule Muscă, din China?

Ştefan Muscă: Da.

Jurnalistă: La noi? Fermă de porci cu investiţii din China? Mergem bine, ce să zic?

Ştefan Muscă: Nu mai vorbim că şi cu complexele alea deschise de chinezi, şi tot importăm produsele noastre din carne de porc.

Jurnalistă: Aproape de 90 am înţeles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor