Procurorii ruşi au reţinut patru suspecţi în decesul CEO-ului companiei Total

CEO-ul gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, la Davos, 22 ianuarie 2014
CEO-ul gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, la Davos, 22 ianuarie 2014 (ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Procurorii ruşi au reţinut 4 angajaţi ai aeroportului Vnukovo din Moscova şi au respins cauţiunea pentru şoferul maşinii de deszăpezire care a lovit luni un avion privat, provocând moartea celor patru pasageri aflaţi la bord, printre ei aflându-se şi directorul general al companiei petroliere franceze Total, Christophe de Margerie, au declarat oficialii în cursul zilei de joi.

Departamentului rus pentru Investigaţii în Domeniul Transportului s-a mişcat rapid şi i-a reţinut pe cei care, spun oficialii ruşi, ar putea fi responsabili pentru accidentul aviatic. Decesul lui Christophe de Margerie a afectat eforturile Kremlinului de a îmbunătăţi imaginea Rusiei în privinţa slabei siguranţe aeriene.

Şeful executiv al aeroportului Vnukovo şi adjunctul său au demisionat în urma accidentului dar unii critici au acuzat investigatorii că încearcă să găsească un ţap ispăşitor, acuzându-l pe şoferul maşinii de deszăpezire, Vladimir Martinenko de 60 de ani, că a fost beat. Avocatul acestuia a negat acuzaţiile.

Joi, un tribunal a respins apelul lui Martinenko de a i se permite să plătească cauţiunea pe motive de sănătate. Investigatorii au declarat că Martinenko, care a apărut la tribunal în uniforma albastră pe care o purta în programul de lucru la aeroport, ar putea fugi şi ar putea distruge unele dovezi.

El va rămâne în închisoare până când începe judecarea cazului.

Iniţial, departamentul rus de investigaţii a susţinut într-o declaraţie că procurorii l-au reţinut pe Vladimir Ledenev, inginerul şef pentru servicii de întreţinere la aeroportul Vnukovo, acesta fiind însărcinat cu operaţiunile de curăţare a zăpezii în noaptea accidentului.

De asemenea, investigatorii l-au reţinut pe şeful serviciilor aviatice la aeroportul Vnukovo, Roman Dunaiev, pe dispecerul aeroportului, Alexander Kruglov precum şi pe Svetlana Krivsun, dispecer stagiar.