Procesul fostului comandant bosniac sârb Mladici începe la Haga

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie. (Photo Serge Ligtenberg / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2012

Procesul fostului comandant bosniac sârb Ratko Mladici, vizat de 11 capete de acuzare, printre care crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, începe azi la Haga.

El este ultimul dintre liderii războaielor din Balcani, din anii '90, care compare la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

El este acuzat de genocid şi alte crime vizând musulmanii şi croaţii bosniaci, într-o campanie brutală de epurare etnică care ar fi început în 1992 şi ar fi atins punctul culminant la Srebreniţa, în 1995, când au fost ucişi peste 7.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

Mladici este acuzat şi pentru asediul de 44 de luni al Sarajevo, în care ar fi murit peste 10.000 de oameni.

Acestea sunt cele mai mari atrocităţi produse în Europa de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.

Generalul Mladici a calificat acuzaţiile drept "monstruoase", iar instanţa a conchis că pledează nevinovat.

În vârstă de aproape 70 de ani, Mladici s-a ascuns de autorităţi timp de 15 ani, înainte de a fi prins de forţele sârbe în mai anul trecut şi trimis la Haga.

El a aşteptat procesul în aceeaşi închisoare ca şi fostul lider politic Radovan Karadzici, care a fost arestat în 2008 şi se află în prezent la jumătatea procesului său. Karadzici este vizat de acuzaţii similare celor ale lui Mladici.

Procurorii vor prezenta acuzaţiile împotriva lui Mladici timp de peste 200 de ore, iar peste 400 de martori vor fi audiaţi.

Audierile preproces au fost marcate de izbucniri nervoase ale generalului.

Cazul a generat emoţii puternice în rândul supravieţuitorilor, unii dintre ei, care au asistat la audieri, strigând "criminalul" sau "ucigaşul".

Mulţi se tem că Mladici, care a suferit cel puţin un atac cerebral în timp ce se ascundea şi a cărui stare de sănătate este fragilă, ar putea muri în timpul procesului. Aşa cum s-a întâmplat în cazul fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, care a decedat în celulă, în 2006, înainte de a primi verdictul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor