Pro TV informează CNA că iese din lista staţiilor pe care cablistii sunt obligaţi să le retransmită
Postul de televiziune Pro TV a anunţat CNA ca iese din lista posturilor libere de retransmisie pe care operatorii de cablu trebuie să le distribuie, - grila "must carry" -, potrivit Paginademedia.ro. Ca urmare, pentru a retransmite postul, societăţile de cablu trebuie să ceară acordul Pro TV şi, totodată, să plătească pentru a-l putea retransmite către abonaţi.
În conformitate cu Paginademedia.ro, această măsură se va aplica începând cu data de 23 iulie. Argumentul dat de Pro TV pentru decizia de ieşire din "must carry": este următorul: "Decizia noastră este motivată de faptul că Pro TV se află într-un proces de modificare a strategiei de distribuţie în vederea trecerii la transmisia digital terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional după un concept care ne va ajuta să minimalizăm impactul digitalizării asupra business-ului.
Schimbările de distribuţie nu vor afecta în niciun fel conţinutul".
O consecinţă a ieşirii Pro TV din grila must-carry este faptul că acceptul pe care compania l-a eliberat cabliştilor pentru retransmisie devine nul, iar Pro trebuie să înceapă negocieri cu distribuitorii.
Pro TV expune preţurile pe care le va aplica, de la 1 februarie 2014, pentru pachetul de canale, precum şi discounturile aplicate în funcţie de numărul de abonaţi ai distribuitorilor. Oferta este valabilă o perioadă de 4 ani. Preţurile "începând cu data intrării în vigoare a Ofertei Generale a Pro TV, cu condiţia ca regimul must-carry să nu mai fie aplicabil Canalului Pro TV". Astfel: Preţul oficial este de 4,5 lei plus TVA/abonat/lună. Discounturile oficiale variază de la 0%, în cazul în care distribuitorul are până la 300.000 de abonaţi, la 66,66% în cazul în care distribuitorul are peste 3 milioane de abonaţi.
"Telespectatorii nu vor fi afectaţi momentan pentru că există un număr de contracte în derulare pe care le vom negocia în momentul în care expiră", a precizat şefa comunicării Pro TV, Maria Apostol, într-un interviu pentru hotnews.ro.
Ce este principiul "must carry"
Principiul "must carry" este stipulat în Legea Audiovizualului, art. 82, care prevede, practic, că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. Principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH (satelit). Ce spune articolul respectiv de lege:
Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
Pro TV este staţia cu cea mai mare audienţă medie din România şi este în fruntea listei posturilor pentru care se aplică principiul "must carry". Pentru celelalte staţii operate de compania Pro TV nu era aplicat acest principiu, ele fiind distribuite şi până acum pe baza unor acorduri între cablişti şi companie.
Pro TV iese din "must carry" într-o perioada în care alte companii de televiziune depun eforturi pentru a fi incluse în această grilă de programe pe care cabliştii trebuie să le retransmită.