„PRO Moldova” nu va vota instituirea stării de urgenţă în lipsa unui plan clar de măsuri şi compensaţii

Grupul parlamentar PRO Moldova
Grupul parlamentar PRO Moldova (parlament.md)

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a anunţat că nu va susţine miercuri, 31 martie, instituirea stării de urgenţă în lipsa unui plan clar de măsuri ce vor fi implementate şi compensaţii, deşi declară că înţelege necesitatea stringentă de introducere a stării de urgenţă în sănătate publică pentru a reduce intensitatea răspândirii pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova.

„Este o mare nebuloasă în jurul acestei stări de urgenţă, care nu anunţă ce anume se va întâmpla din 1 aprilie. Nu am primit răspunsuri la întrebările ce fac părinţii cu copii de vârstă preşcolară dacă grădiniţele vor fi închise şi pentru cât timp; ce fac elevii şi studenţii cu examenele de absolvire; în ce condiţii îşi vor desfăşura agenţii economici din pieţe, magazine, horeca, frizerii, stomatologii, şi nu numai, în continuare activitatea; dacă şi ce compensaţii vor fi asigurate angajaţilor care vor fi nevoiţi să stea acasă sau celor care îşi vor pierde locul de muncă; în ce condiţii se vor desfăşura sărbătorile pascale; care va fi regimul de călătorie etc.”, a declarat deputatul PRO Moldova Vladimir Cebotari.

Totodată, acesta a adăugat că grupul parlamentar din care face parte consideră că este pripit să se voteze în susţinerea instituirii stării de urgenţă. „Îndemnul nostru este să aşteptăm o zi sau două, să fie pus bine la punct un plan care să ofere răspunsuri şi claritate, dar nu să ne bage într-o ceaţă a incertitudinii şi mai mare”.

Oamenii se tem să moară de foame mai tare decât de COVID. Iată de ce este vital un plan de măsuri bine gândite, cu restricţii echilibrate, cu măsuri compensatorii, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Precizăm că miercuri, în Parlamentul de la Chişinău, deputaţii discută despre instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 1 aprilie, iniţiativă legislativă venită din partea Guvernului demisionar condus de Aureliu Ciocoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe