Prizonier cubanez moare după greva foamei

Activiştii cubanezi pentru drepturile omului susţin că dizidentul închis, Wilman Villar Mendoza, a murit în urma unei greve a foamei de şapte săptămâni, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
25.01.2012

Activiştii cubanezi pentru drepturile omului susţin că dizidentul închis, Wilman Villar Mendoza, a murit în urma unei greve a foamei de şapte săptămâni, potrivit unui raport VOA.

Activiştii au declarat că Villar, în vârstă de 31 de ani şi care suferea de pneumonie, a murit joi într-un spital din Santiago, unde a fost transferat. În noiembrie anul trecut, Villar a fost arestat după ce a luat parte la un marş. Câteva zile mai târziu, el a fost judecat şi condamnat pentru infracţiuni de neascultare şi opunere la arestare. Activiştii susţin că el s-a oprit din a mânca pentru a protesta împotriva condamnării sale.

Grupul pentru drepturile omului, Amnesty Internaţional, a relatat vineri într-o declaraţie că responsabilitatea pentru moartea lui Villar cade asupra autorităţilor cubaneze, despre care Amnesty a spus că "l-au judecat şi închis în pripă pentru că îşi exercita dreptul la libera exprimare." Amnesty a declarat că autorităţile cubaneze "trebuie să se oprească hărţuirea, persecuţia, şi detenţia demonstranţilor paşnici, precum şi a activiştilor politici şi pentru drepturile omului."

Guvernul de la Havana nu a comentat în legătură cu moartea lui Mendoza.

Cu doi ani în urmă, Cuba a atras condamnarea internaţională atunci când un alt dizident închis, Orlando Zapata Tamayo, a murit în urma unei greve a foamei de 85 de zile, despre care susţinătorii săi spun că a fost organizată pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie. Mama lui Zapata a acuzat oficialii cubanezi pentru moartea sa, în februarie 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor