Privilegiile de castă ale generalilor italieni
Atunci când ies din serviciu, generalii italieni primesc o pensie ''de cinci stele'' plus o indemnizaţie specială de 600 de euro pe lună pe viaţă, un privilegiu care datează de pe vremea Războiului rece, când trebuiau ''să fie pregătiţi'' pentru a opri invazia sovietică, mobilizând rapid armate întregi, scrie revista italiană L'Espresso în ediţia de miercuri.
'Este un privilegiu vechi dar care se menţine cu obstinaţie şi care nu există în nicio altă ramura a administraţiei publice, nici chiar în poliţie', a afirmat Luca Comellini, secretarul Partidului pentru drepturile militarilor. ''Încă din 2009, alături de parlamentarii din Partidul Radical prezentăm amendamente pentru a-l elimina, dar întreg spectrul politic a preferat întotdeauna să ignore acest lucru. Până acum şi guvernul Monti are aceeaşi poziţie'', a precizat el.
În acest fel, ofiţerii superiori trec de la serviciul activ la o rezervă foarte specială, din care timp de cinci ani pot fi rechemaţi pentru apărarea patriei. Se numeşte 'auxiliară'. Frontul estic s-a dezmembrat odată cu prăbuşirea Zidului Berlinului, dar indemnizaţia suplimentară pentru foştii comandanţi continuă să crească, relevă publicaţia.
Lista celor care se bucură de beneficii se extinde datorită unei rampe de care beneficiază numai forţele armate: promovarea în ultima zi de serviciu. Astfel, coloneii îşi adaugă o nouă tresă, devenind ''generalii de carton'', la timp pentru a încasa auxiliara.
Între generali de ''oţel'' şi de ''carton'', alocările la rubrica 'auxiliara' din bugetul apărării au crescut de la 230 de milioane de euro în 2008 la 326 milioane în 2011. Anul viitor, se va înregistra probabil un record de 356 milioane. Cu cât vor intra mai mulţi gradaţi în această galaxie a privilegiului, cu atât mai mult va costa contribuabilii. Datele Institutului Naţional de Asigurări pentru Angajaţii Administraţiei Publice (Inpdap), indică faptul că în acest an între Armată, Marină şi Aeronautică vor intra 35 de ofiţeri şi 595 comandanţi de poliţie, comparativ cu 33 şi respectiv 550 în 2011, în timp ce în 2014 se va ajunge la 38 şi 650.
Colonelul, ajuns general cu auxiliara, are 40 de ani de serviciu efectiv şi iese la pensie cu sistemul de contribuţie. Ultimul său salariu a fost, cu excepţia orelor suplimentare, de 3.120 de euro. Timp de cinci ani intră în 'auxiliară' şi primeşte o indemnizaţie de 595 de euro, minimum, ajungând astfel la 3.715 euro. Atunci când generalul va ajunge în ''rezervă'', cu alte cuvinte la adevărata pensie, va păstra pe viaţă 70% din acea indemnizaţie (adică 416 de euro).
Dacă în auxiliară merg aproape toţi, rechemările în serviciu - după cum a confirmat Statul Major - sunt doar pentru câţiva. Cu alte cuvinte rare, limitate şi pe perioade scurte de timp. De obicei, doar un general sau un colonel sunt contactaţi pentru a forma comisiile de examinare pentru concursurile interne ale ofiţerilor. Sau foşti carabinieri şi membri ai Gărzii de Finanţe atunci când există o urgenţă sau calamitate naturală, aşa cum s-a întâmplat cu gunoaiele din Napoli.
A rechema în serviciu un grad înalt nu este deloc cu 'cost zero', explică Fabio Mini, general de armată şi fost şef de Stat Major al frontului de sud al NATO. 'De obicei, generalii rechemaţi, adesea cei care au fost generali doar o zi în viaţa lor, pretind şi toate beneficiile care li se cuvin conform gradului, precum maşină cu şofer, celular, uneori chiar cazare, diurne şi plata orelor suplimentare''.