Primul cântec de leagăn se ascultă în burta mamei, bebeluşul îl memorează


Primul cântec de leagăn se ascultă în burta mamei, bebeluşul îl memorează
Primul cântec de leagăn se ascultă în burta mamei, bebeluşul îl memorează (VALERY HACHE / AFP / Getty Images)

Primul cântec de leagăn nu se uită niciodată. Copiii îl pot simţi înainte de naştere, atunci când încă se află încă în burta mamei. Iar după naştere, pentru cel puţin 4 luni copilul recunoaşte melodia, atât de mult încât, re-ascultând-o, creierul lui se "activează". O demonstrează un grup de cercetători finlandezi de la Universitatea din Helsinki într-un experiment publicat în revista plos ONE.

Cercetătorii au recrutat 24 de voluntare în ultimul trimestru de sarcină, cerându-le să pună "căşti pe burtă", pentru a face micuţii să asculte un renumit cântec de leagăn în engleză, Twinkle Twinkle Little Star, pentru 5 zile pe săptămână. Folosind scanner neinvazivi, cercetătorii au observat că imediat după naştere, şi timp de 4 luni, creierul unui copil care s-a familiarizat cu cântecul de leagăn în uter, a reacţionat la melodie mult mai puternic decât ceilalţi. Rezultatele sugerează că în timpul vieţii fetale, copiii sunt capabili să memoreze sunetele din lumea exterioară pe care le recunosc chiar şi după ce au ieşit la lumină. Cel puţin în primele 4 luni după naştere.

"Chiar dacă cercetările anterioare au indicat că fătul poate capta chiar şi cuvinte din exterior - explică Eino Partanen, doctorandul care a condus studiul, intervievat de The Telegraph - încă nu se ştie pentru cât timp acesta putea reţine informaţiile colectate. Aceste rezultate vorbeşte despre capacitatea de învăţare a copiilor, care apare foarte devreme şi că efectele celor învăţate rămân în creier pentru o lungă perioadă de timp".