Primul arest în dosarul BEM: Cinci ani de închisoare cu executare pentru naşul lui Vlad Filat

Au început condamnările în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii de proporţii Băncii de Economii din Moldova (BEM).
Ion Rusu, proprietarul Caravita SRL şi naşul lui Filat
Ion Rusu, proprietarul Caravita SRL şi naşul lui Filat (basarabia.md)

Naşul fostului lider PLDM Vlad Filat, Ion Rusu, administratorul companiilor Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, în urma unei decizii luate de magistraţii de la Judecătoria Buiucani.

Instanţa de judecată a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în cuantum de 150.000 de lei MD pentru fiecare, cu lichidarea acestora, anunţă Jurnal.md.

Prin aceeaşi sentinţă instanţa a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de 2.793.229 euro în beneficiul BC „Banca de economii” SA. Sentinţa este cu drept de apel în decurs de 15 zile.

De menţionat este faptul că, pe parcursul şedinţelor de judecată desfăşurate până acum, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2.800.000 de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat chiar că beneficiarul companiilor Caravita şi Business Estate Investments este Vlad Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie, însoţiţi de anchetatori din mai multe ţări au descoperit o nouă schemă de credite frauduloase de la Banca de Economii (BEM), în urma căreia, la 15 iulie, au fost reţinute, pentru 72 de ore, mai multe persoane din anturajul lui Vlad Filat, printre care, cumnatul şi naşul lui Filat din a doua căsătorie, Ion Rusu, fiul acestuia şi nepotul lui Filat, Vladimir Rusu, directorul financiar al companiei „Caravita”, Tatiana Roşioru şi administratorul „Caravita”, Igor Cijov.

Legătura dintre „Caravita Co” SRL şi BEM apare în raportul Kroll, în care se arată că trei din patru companii ale primarului de Orhei, Ilan Shor, care au concentrat împrumuturile suspecte de la această bancă, au transferat apoi banii în conturile Caravita, prin intermediul unor companii off-shore.

Precizăm că iniţial, patron al companiei Caravita era considerat Vladimir Rusu, nepotul liderului PLDM. Ulterior, tatăl acestuia, Ion Rusu a luat asupra sa toată vina privind gestionarea celor două firme implicate în dosarele BEM, astfel că Vladimir Rusu a fost eliberat din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, cu condiţia că se va prezenta de fiecare dată pentru a depune mărturii referitor la participarea unchiului său, Vlad Filat la furtul miliardului.