PLDM nu este de acord cu demiterea Guvernului Streleţ pentru pretinse suspiciuni de corupţie

La aproape o săptămână de la demiterea Guvernului Streleţ, liberal-democraţii contestă moţiunea de cenzură la Curtea Constituţională.
Fostul cabinet de miniştri condus de Valeriu Streleţ
Fostul cabinet de miniştri condus de Valeriu Streleţ (facebook.com)

Membrii PLDM au cerut miercuri, Curţii Constituţionale (CC) să declare neconstituţională decizia de demitere a cabinetului de miniştri luată în Parlament la 29 octombrie. Liberal-democraţii întreabă „dacă poate fi demis Guvernul prin moţiune de cenzură ce are ca temei pretinse suspiciuni de corupţie care nu au fost probate” şi aşteaptă răspunsul magistraţilor CC.

O altă solicitare a fracţiunii Liberal Democrate către CC, conform Jurnal.md, ar fi să se pronunţe în legătură cu posibilitatea ca „Parlamentul să adopte o moţiune de cenzură bazată pe suspiciuni de corupţie faţă de o persoană nominală, ce exercită funcţia de prim-ministru ori membru al guvernului, fără a deţine şi/sau fără a exista informaţii de la organele de urmărire penală privind o bănuială rezonabilă în acest sens”.

„Suspiciunile de corupţie urmează a fi determinate de iniţierea a cel puţin unei proceduri de urmărire penală şi/sau judiciare la nivel naţional pentru a stabili existenţa unei intenţii, în special de corupţie. Este absolut necesar ca Înalta Curte să se pronunţe în detalii, pentru a exclude crearea deliberată de către subiecţii politici a precedentelor de demitere a puterii executive, doar în baza unor pretinse suspiciuni de corupţie, neprobate de către instituţiile de drept”, se menţionează în sesizarea depusă de PLDM.

Guvernul Streleţ a fost demis la 29 octombrie, de către Parlament, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă, PSRM şi PCRM. Moţiunea a fost votată cu 65 de voturi de către deputaţii din cele două formaţiuni ce au înaintat moţiunea, pecum şi cei din Partidul Democrat, care face pate din alianţa de guvernare. Partidul Popular European în frunte cu Iurie Leancă şi Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu s-au abţinut de la vot, iar deputaţii din Partidul Liberal Democrat au votat împotriva demiterii.

Cabinetul de miniştri condus de Valeriu Streleţ a primit votul de încredere al Parlamentului din Republica Moldova la 30 iulie. Acesta a fost votat de 52 de parlamentari din cadrul PLDM, PD şi PL, în timp ce 41 s-au declarat împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe