"Primenire" de primăvară în Guvern. Un nou ministru al Justiţiei plus o mică remaniere

Reuniţi miercuri în şedinţă, liderii PSD au ales un candidat pentru postul de ministru al Justiţiei şi au mai operat câteva modificări pe la ministere. Despre demisia Guvernului pe care Strada o cere de mai bine de trei săptămâni, nici vorbă.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a votat lista noilor nominalizări pentru portofoliile Justiţiei - loc lăsat vacant de Florin Iordache, Fonduri Europene, Economie şi Mediul de Afaceri. Toate propunerile au fost votate în unanimitate.

Nominalizat pentru postul de ministru al Justiţiei este fostul judecător CCR, Tudorel Toader. La Fonduri Europene va merge Rovana Plumb. Alexandru Petrescu va fi trecut de la Ministerul Economiei la cel pentru IMM-uri, postul său urmând să fie preluat de Mihai Tudose, cel care a mai fost ministru la Economie în Guvernul Ponta.

"Am considerat că experienţa pe care dl. rector o are (...) o persoanalitate care îndeplinea tot ceea ce noi aveam ca criterii pentru alegerea unui ministru al Justiţiei", a declarat premierul Grindeanu, vorbind de cea mai aşteptată numire, cea a lui Toader.

La rândul său, Liviu Dragnea a precizat că lui Toader nu i se va cere să devină membru PSD.

Tudorel Toader

Tudorel Toader este în prezent rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fiind ales în funcţie anul trecut, după trei ani în care a fost decanul Facultăţii de Drept.

Este profesor de drept şi coordonator de doctorate, iar potrivit CV-ului său, a elaborat şi a colaborat la redactarea mai multor lucrări de drept penal şi constituţional. Toader este membru al Comisiei de la Veneţia şi a fost, timp de 10 ani, membru CCR. Potrivit Adevarul, Toader a ajuns la această instituţie la propunerea liberalilor, el fiind un apropiat al fostului lider PNL Relu Fenechiu, încarcerat în prezent pentru infracţiuni de corupţie. Potrivit România Libera, Toader este vechi amic şi cu şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a şi primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituţională.

În timpul dezbaterilor de după aprobarea OUG 13/2017 de către Guvernul Grindeanu, rectorul Universităţii „Cuza“ a fost printre puţinii care nu au criticat respectivul act normativ, în timp ce alte instituţii de învăţământ superior din ţară au reacţionat încă din 1 februarie, arată sursa citată.